najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uspešna terapija obolelih od AIDS-a

Zahvaljujući programu koji je počeo prvi put da se primenjuje u Kanadi, bolesnici oboleli od AIDS-a (side) imaće mnogo bolju prognozu.

HAART – visoko aktivna antiretroviralna terapija (highly active antiretroviral therapy) podrazumeva primenu tri leka koji zaustavljaju širenje virusa HIV. Ovaj način lečenja primenjuje se u Britanskoj Kolumbiji (Kanada) još od 1996. godine sa izuzetno pozitivnim rezultatima.

Terapija utiče na infekciju HIV, tako da bolest ne dovodi do brzog smrtnog ishoda, već se pretvara u hronično kontrolisano oboljenje. Pomogla je hiljadama bolesnika u Kanadi i milionima širom sveta.

Dr Julio Montaner, načelnik odeljenja za istraživanje AIDS-a na Univerzitetu Britanske Kolumbije, prvi je primenio koncept tretmana kao prevencije i dokazao da ne samo što se HIV infekcija uz novu terapiju transformiše u dugoročnu podnošljivu hroničnu bolest nego se uz terapiju i dramatično smanjuje procenat zaraze.

Ova terapija se primenjuije širom Kanade, a i Kina je počela da primenjuje sličan program. Kanadska strategija u lečenju primenjuje se i u SAD (San Francisko, Njujork, Vašington).

Do 1980. godine, najmanje jedan stanovnik Britanske Kolumbije umirao je dnevno od AIDS-a. Od kako je počela da se primenjuje HAART, smrtnost od AIDS-a je opala za više od 90% kod bolesnika koji su primali ovu terapiju.

Terapija deluje na taj način što smanjuje koncentraciju virusa HIV u krvnoj plazmi i semenoj tečnosti do tako niskih vrednosti da se često ne mogu otkriti komercijalnim testovima. Smanjenje infekcije omogućava da se pacijentov imuni sistem oporavi i da se zaustavi progresija HIV virusa i samog AIDS-a.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike