najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi agresivni soj HIV-a

Nedavno otkriveni agresivni soj HIV-a dovodi do bržeg razvoja AIDS-a od ostalih do sada otkrivenih sojeva HIV-a, navodi se u jednoj novoj studiji.
U svetu postoji više od 60 vrsta sojeva virusa HIV-1. Ovaj novootkriveni soj u odnosu na ostale viruse ima najkraći period od infekcije do razvoja AIDS-a, u trajanju oko pet godina, tvrde istraživači na Univerzitetu Lund, u Švedskoj.
Novi soj virusa HIV jeste spoj dva najčešća soja registrovana u Gvineji Bisao, maloj zemlji u zapadnoj Africi. Ovaj virus je identifikovan samo u tom regionu. Kada se dva soja virusa pridruže, oni formiraju ono što se u medicini naziva "rekombinant".
"Čini se da su rekombinanti snažniji i agresivniji virusi nego sojevi iz kojih su razvijeni", rekao je doktorant Anđelika Dlan sa Lund Univerziteta u svom saopštenju.
Prethodna istraživanja su pokazala da se globalno širenje različitih virusa HIV rekombinanata povećava. Tendencija u svetskim okvirima je da je sve više mešovitih i složenijih sojeva virusa HIV. Ovih virusa ima sve više u zemljama i regionima sa visokim nivoom imigracije, kao što su SAD i zapadna Evropa.
Patrik Medstrand, profesor kliničke virusologije na Univerzitetu Lund, nedavno je izjavio kako je HIV veoma dinamičan i promenljiv virus: "Novi podtipovi i rekombinantni oblici HIV-1 pojavili su se u našem delu sveta. Pored njih, vrlo je verovatno da postoji veliki broj virusa rekombinanata koji trenutno cirkulišu u našem okruženju i o kojima mi znamo veoma malo ili ne znamo ništa. Mi zato treba da budemo svesni koliko se epidemija virusa HIV-1 menja tokom vremena."
Napomene
Istraživači upozoravaju naučnike i zdravstvene radnike, kako u primarnoj medicini tako i u drugim zdravstvenim institucijama (i političkim), da treba da budu svesni postojanja velikog broja virusa HIV i da određene vrste virusa mogu biti mnogo agresivnije od drugih.
Rezultati ovog novog navedenog istraživanja objavljeni su nedavno putem interneta, a uskoro će se pojaviti u časopisu “Journal of Infectious Diseases“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike