Novi efikasniji lekovi za dijabetičare

Iz Amerike stiže vest da je Američka agencija za hranu i lekove FDA (FOOD AND DRUG ADMINISTRATION)  odobrila novi lek za dijabetičare.

Novi lek pod imenom Tresiba je dugo delujući insulin. Lek je u obliku injekcija, ubrizgava se jednom dnevno i pomaže kontroli šećera u krvi kod osoba i sa dijabetesom tipa 1 i dijabetesom tipa 2.

FDA je odobrila tretman ovim novim lekom, ali i paralelno kombinovanje sa drugim insulinima poput Ryzodeg od istog proizviđača.

Istorija

FDA je još 2013. godine odbila zahtev za odobrenje zalek Tresiba zbog zabrinutosti za bezbednost srca tokom korišćenja leka. Tada je Agencija tražila od proizvođača da izvrši dodatno ispitivanje za eventualne rizike po srce upotrebom tog insulina.

Proizvođač je ponovo kasnije podneo zahtev za odobravanje pomenutog leka nakon novih istraživanja i analiza. Istraživanja su uključivala više od 3.700 pacijenata sa dijagnozom dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Rezultati su pokazali da novi insulin smanjuje nivo šećera u krvi i može se upoređivati sa drugim proverenim insulinima koji su u upotrebi.

Dugo delujući insulini koji se koristi jednom dnevno ima važnu ulogu u lečenju pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2, navodi se u saopštenju FDA. Tom prilikom je u obrazloženju rečeno da će FDA i dalje podržavati razvoj inovativnih terapija za lečenje dijabetesa.

Na kraju FDA navodi da lekove Tresiba i Ryzodeg insuline ne bi trebalo da koriste: dijabetičari sa visokim nivoom ketona u krvi, osobe sklone alergijskim reakcijama, poput osipa, svraba, otoka, kao i dijabetičari sa visokim oscilacijama nivoa šećera u krvi.

Napomene

Nije nam namera da reklamiramo lekove ili da kritikujemo njihov kvalitet, već da objavimo novosti. Interesantno je to što je proizvođač lekova iz Danske, a lekovi Ryzodeg i Tresiba su odobreni za upotrebu u Republici Srbiji još 2014. godine – pre nego u Americi.

Nije nam poznato da li su naše vlasti bile brže u odobravanju ovih lekova za upotrebu ili je američka FDA stroža i detaljnija pri proveri i odobravanju lekova za korišćenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.