Novi trend među tinejdžerkama zgrozio doktore

Broj žena koji se odlučuju na korekciju stidnih usana iznenađuje čak i plastične hirurge i izaziva sve veće podele u medicinskoj zajednici. Godine 2015. više od 95.000 žena širom sveta odlučilo se na labioplastiku, po podacima Međunarodnog društva estetske plastične hirurgije (ISAPS).

Labioplastika je hirurški zahvat smanjenja malih usana, tkiva oko vaginalnog otvora. To je 19. najpopularniji estetski hirurški zahvat u svetu. Samo nekoliko mesta ispod, sa 50.000 zahvata, nalazi se „vaginalo pomlađivanje“ zbog većeg seksualnog užitka. Rast u tom ‘sektoru’ zadnjih godina je eksplozivan.

„Studirao sam osamdesetih godina i da ste mi tada rekli da će to poprimiti takve razmere, odgovorio bih vam da niste normalni“, kazao je plastični hirurg Renato Salz, predsednik ISAPS-a.

„Žene su sve više opterećene izgledom svojih genitalija“, dodaje njujorški kirurg Nolan Karp. A zašto? Zbog interneta, odgovara.

„Koliko je golih žena, pre interneta, videla neka žena u svom životu“, zapitao se i odmah odgovorio. „Ne mnogo“.

Ali ono što žene, ali i muškarci, vide na internetu ni na koji način ne održava raznovrsnost oblika i veličina ženskih genitalija.

„To je vrlo zabrinjavajuće“, kaže Doroti Šou, bivša predsednica Kanadskog društva ginekologa i opstetričara (SOGC).

„Nema stidnih dlačica, sve je ravno, vidi se samo neka vrsta proreza“, objasnila je Šou. U stvarnosti to tako ne izgleda. „Naprosto ne“, naglašava Šou.

Po sprovedenim istraživanjima, dužina malih usana varira od dva do 10 centimetara, a širina od 0,7 do pet centimetara. S obzirom na takvu raznolikost, kažu naučnici, „iznenađujuće je kako su neki plastični hirurzi uvereni da operacijom mogu da postignu ‘normalan’ izgled ženskih genitalija“.

I dok neke žene zbog veličine malih usana stvarno mogu da pate od iritacije kože i boli izazvane trenjem, većina ih to samo koristi kao izgovor, kažu stručnjaci.

„Znamo da u brojnim slučajevima žene koje traže labioplastiku zbog boli… lažu“, rekao je ginekolog i plastični hirurg Nikolas Bereni. „Ono što žele je izgled barbike. Na lutki ne vidite male usne“, dodao je.

Labioplastika nosi i zdravstvene rizike.

„Imam mnogo kolega kojima se žene žale na kroničnu bol stidnice nakon labioplastike i drugih estetskih zahvata“, rekla je Šou.

„Svaki put kad odrežete deo tkiva, poštoji šansa da će biti krvarenja, infekcije i posledično stvaranje ožiljka. Ako ožiljak zahvati završetak živca, imaćete hroničnu bol ili nelagodu“, objašnjava Šou.

Ona je posebno zabrinuta za tinejdžerke koje dolaze na labioplastiku pre nego je njihov fizički razvoj završen.

„Male usne u adolescentskom dobu postaju istaknutije, ali to se kasnije menja rastom velikih usana. Moramo da pronađemo način da mladim ženama bolje objasnimo da im se tela još razvijaju, da neće tako izgledati za koju godinu i da takvim zahvatima nanose trajnu štetu“, rekla je.

Šou je zajedno sa kolegama napisala smernice za žensku genitalnu estetsku hirurgiju. U dokumentu se naglašava kako nema dokaza da labioplastika poboljšava seksualno zadovoljstvo ili podiže samopouzdanje i ne sme se pretvoriti u modnu izjavu, prenosi portal Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.