U trendu

Mikročip za rano otkrivanje raka prostate

Naučnici iz Toronta napravili su novo pomagalo koje će se koristiti za ranu dijagnostiku raka prostate. Ideja je da se svakom pacijentu omogući rana i brza dijagnostika raka prostate, u roku od svega 30 minuta. Bolesnik je tako u mogućnosti da za kratko vreme napusti ordinaciju lekara sa saznanjem o tome da li ima ili nema rak prostate.

Pomagalo je veličine mobilnog telefona i koristi mikročip tehnologiju, određujući dijagnozu iz uzorka mokraće. Čip je spečifičan i reaguje na proteinske čestice koje se nalaze u mokraći osobe koja boluje od raka prostate.

Ovo pomagalo može da dijagnostikuje rak prostate, ali i stepen maligniteta – ukazujući samim tim lekaru na vrstu terapije koju treba primeniti. Do sada su ovakve informacije dobijane isključivo posle urađene biopsije prostate koja je vrlo bolna i nosi rizik od infekcije i obilnog krvarenja.

Smatra se da će ubrzo biti napravljeni čipovi specifični za maligna oboljenja u drugim organima, a ne samo u prostati. Lekar će jednostavno menjati čipove u svom malom aparatu u zavisnosti od raka na koji se sumnja. Ova tehnologija će moći da se primenjuje i u ranoj dijagnostici različitih infektivnih stanja.

Dr Ted Sargent, naučnik sa Torontskog unverziteta (University of Toronto, Canada) i član tima koji je došao do ovog otkrića, smatra da je najveća korist ovog pronalaska brza i bezbolna dijagnostika.

Više o problemima s prostatom…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar