U trendu

Nutricionistkinja savetuje: Počnite da pijete ovaj čaj i poboljšajte svoje zdravlje

Uz pojam super namirnice zadnjih se godina često spominju i namirnice za dugovečnost, a jedna od takvih sigurno je, kaže nutricionistkinja dr. Deana Minič, biljni čaj.

– Najzdraviji biljni čaj koji možete piti je zeleni čaj proizveden od lišća čudesne kineske biljke Camellia sinensis jer sadrži visok nivo polifenola i antioksidansa – kaže dr. Minič.

Većina ljudi ne zna, dodaje, da će katehini (prirodna jedinjenja biljke s fenolnom strukturom) u organizmu bolje delovati ako se zelenom čaju doda limunov sok.

– Nedavno istraživanje pokazalo je da zeleni čaj s limunom ima mnogo više katehina i polifenola nego sami zeleni čaj, koji već sadrži impresivnu listu antioksidansa – rekla je.

Osim toga, kaže, istraživanje objavljeno u Journal of Food Processing and Technology pokazuje da, osim što dodaje antioksidante, limun zbog visokog udela kiseline telu pomaže da zdrave materije lakše apsorbuje.

– Limun već ima sopstveni antioksidativni profil, sa znatnim količinama C vitamina koji podržava imunološki sistem – rekla je dr. Minič, zbog čega nam dodavanje njegova soka u čaj može samo koristiti.

A osim soka limuna, tvrdi, dobro je iskoristiti i njegovu koricu, jer ona sadrži fitonutrijente salvestrol i limonen, za koje je poznato da imaju snažna antioksidativna svojstva.

– Redovnom konzumacijom zelenog čaja možete poboljšati rad organizma i ublažiti mnoge zdravstvene probleme, a dokazano je da s dodatkom limunovog soka ili korice poboljšavate njegova blagotvorna svojstva – zaključila je nutricionistkinja za Mind Body Green.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar