U trendu

Obratite pažnju: Ako vam donji krvni pritisak prelazi ovu vrednost, predstoji infarkt, upozorava kardiolog

Vrednosti krvnog pritiska variraju u toku dana, ali hronično visok krvni pritisak pre ili kasnije dovodi do raznih zdravstvenih problema.

Ako patite od ove bolesti, pritisak bi trebalo da merite svaki dan kada ustanete iz ležećeg ili sedećeg položaja, upozoravaju stručnjaci.

Ljudi kojima pritisak „skoči“ kada se isprave ili ustanu u većem su riziku od srčanog udara, prenosi žurnal „Hipertenzija“. Ovo se naročito odnosi na mlađe i sredovečne pacijente.

Značajan porast vrednosti krvnog pritiska kod ustajanja može biti znak da ste u većem riziku od ozbiljnijih kardiovaskularnih događaja, kao što je srčani udar. U najvećem broju slučajeva, kada ustanemo ili se uspravimo i izmerimo pritisak aparatom, gornji pritisak će blago opasti. Ali ako donji pritisak dobije višu vrednost, to znači da vam preti srčani udar.

U studiji koju je ovaj žurnal objavio učestvovalo je 1.207 pacijenata uzrasta od 18 do 45 godina, kojima je potvrđen visok pritisak prvog stadijuma, u kojem je gornji u vrednostima od 140 do 159, a donji 90 do 100. Studija je utvrdila da su oni među njima, kojima je donji pritisak bio najviši kada ustanu, bili u dvostruko većem riziku od ozbiljnog srčanog problema od ostatka grupe.

,,Ovo otkriće potvrđuje našu inicijalnu sumnju, da je povišeni pritisak pri ustajanju kod mladih važan za postavljanje dijagnoze. Bili smo iznenađeni kako čak i sasvim mali skok pritiska može da bude indikator opasnosti. Nadamo se da će ovo otkriće pokrenuti temu terapije za pacijente s visokim pritiskom, čak i ako su mladi“, rekao je kardiolog dr Paolo Palatini sa Univerziteta u Padovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.