U trendu

Obratite pažnju na nokte, ako primetite ove promene nikako i nemojte ignorisati, odmah se javite lekaru

Nabori na noktima mogu biti uspravni ili vodoravni, a znaju se formirati na svim noktima ili samo na nekim. Razlog njihovog nastanka često je bezazlen i povezan je sa godinama, ali ima situacija kada je potrebno posetiti lekara.

1. Uspravni nabori na noktima
Uspravne  linije  na noktima su najčešći oblik nabora na noktima. Pojavljuju se kod oko 20 odsto odraslih. U velikoj većini slučajeva to je samo znak starenja, objasnila je američka dermatološkinja Ivy Lee. Kaže da se naši nokti sastoje uglavnom od keratina i belančevina koje se nalaze i u kosi kao i u spoljnjem sloju kože. Nokti se menjaju s godinama jer telo teže zadržava vlagu, na isti način na koji koža postaje sve više suva, a kosa osetljivija.

Pored toga, dodaje da u retkim slučajevima nabori na noktima mogu biti znak anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema. Recimo, jedan nabor u sredini nokta mogao bi biti znak nedostatka hranjivih sastojaka, poput proteina ili folne kiseline.

Stručnjaci u Klinici Mayo napominju da, ako uz uspravne nabore postoje i crvene linije na dnu nokta, tad se može raditi o lupusu, autoimunoj bolesti kod koje imunološki sustav postane hiperaktivan i napada zdravo tkivo.

2. Vodoravni nabori na noktima
Ovakvi nabori na noktima su ređi, a poznate su i kao Beauove linije. One bi mogle signalizovati neku bolest ili biti samo ostatak stare povrede. Ti nabori nastaju zbog privremenog zaustavljanja rasta nokta, najčešće su benigne i nastaju zbog mehaničkih trauma, objasnila je dermatologinja.

Ponekad ukazuju na kožnu bolest poput ekcema, psorijaze ili hronične paronihije, pa svakako pregledajte kožu i vrhove prstiju da li postoje znakovi crvenila i osipa, dodala je i napomenula kako u tom slučaju treba posetiti dermatologa.

Kaže kako ovakvi nabori na noktima, takođe, mogu biti znak drugih sistemskih problema. Na primer, javljaju se kada štitna žlezda radi previše ili premalo, a to pak ima uticaj na hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose.

Ukoliko se Beauove linije pojave istovremeno na svih 20 noktiju, to zna ukazivati na infekciju, poput upale pluća, zaušnjaka ili sifilisa, a zna signalizovati i na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Dr. Lee savetuje da posetite dermatologa ukoliko su vam, uz nabore, nokti postali tanji, listaju se, promene boju ili im se promjni oblik, piše Reader’s Digest.

Promene na noktima i što one mogu otkrivati
Promenili su boju: prirodna boja noktiju je ružičasta, ali ako im je površina bela, to može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme. Bolesti jetre, probleme u radu srca, zatajenje bubrega ili dijabetes. Ponekad je bela boja nokta povezana sa starošću. Žuti nokti koji sporo rastu mogu ukazivati na bolesti organa za disanje, poput hroničnog bronhitisa, a mogu se povezati i s oticanjem ruku.

Imaju udubljenje: vodoravno udubljenje pojavljuje se kada nokti neko vreme ne rastu. Ali, može nastati i ako se radi o nekontrolisanom dijabetesu, kod bolesti perifernih krvnih sudova ili ako je temperatura tela jako povišena. Takve linije su ponekad znak nedostatka cinka u telu.

Listaju se: moglo bi se raditi o poremećaju rada štitne žlezde, odnosno nivo hormona u telu nije pravilan. Ponekad su nokti krhki ako su zahvaćeni gljivičnom infekcijom ili kod psorijaze. Zna se dogoditi da se listaju kao reakcija na neki kozmetički proizvod ili neke lekove.

Savijaju se prema napolju: zovu ih i ‘kašika’ noktima. Vrlo su mekani i rubovi im se izvijaju prema van spolja. Ovakvi nokti mogu biti znak anemije ili nepravilnog rada jetre uzrokovanog hemokromatozom. Ovakvi nokti ponekad su povezani s bolestima srca i usporenim radom štitne žlezde.

Imaju rupice: mogu signalizovati na bolesti vezivnog tkiva kao i na autoimunu bolest koja uzrokuje gubitak kose. Ovakve nokte često imaju ljudi koji boluju od psorijaze
Pojavile su se bele tačkice: to može biti uzrokovano mehurićima ispod noktiju ili povredana, ali i nedostatka cinka i B vitamina.
Imaju smeđe ili crne linije: ovo se nikako ne sme ignorisati jer crne linije na noktima mogu biti znak opasne vrste tumora koji zahvata kožu, a rano otkrivanje spašava život. Ponekad su upozorenje da imate trihinelozu, a tamne pruge se mogu pojaviti i kao reakcija na neki antibiotik, piše klinika Mayo

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.