U trendu

Obrve otkrivaju mnogo toga o vašem zdravlju, njihov izgled može da upozori na ove tegobe

Svako voli da ima lepo uređenu kosu, bradu i obrve. Mnogi će uređivati svoje obrve i truditi se da one izgledaju što bolje, ali obrve mogu puno toga reći o vašem zdravlju.

Obrve mogu otkriti određena zdravstvena stanja prema tvrdnjama doktorke Sare Dženkins:

Hipotireoza
Ako su obrve proređene, posebno pri vrhovima, to može ukazivati na hipotireozu, hormonsko stanje uzrokovano nedovoljnom proizvodnjom hormona od strane štitne žlezde. Koža oko obrva postaje suva i peruta se.

Psorijaza
Stanja kože kao što je psorijaza mogu uticati na obrve. Psorijaza obično zahvata laktove, kolena, vlasište i donji deo leđa, ali može se pojaviti i na drugim delovima tela. Koža oko obrva postaje podignuta, gruba i ljušti se, što može zaustaviti rast dlačica.

Alopecija
Nedostatak dlačica na obrvama i mrlje mogu ukazivati na alopeciju, autoimunu bolest koja može zahvatiti različite delove tela, uključujući bradu, obrve i stidne dlačice. To stanje može biti uzrokovano nepoznatim faktorima, ali nedostatak gvožđa i stres mogu doprineti, iako mnogi stručnjaci to osporavaju.

Nedostatak vitamina i minerala
Nedostatak esencijalnih hranjivih materija može uzrokovati proređivanje obrva, kose, noktiju i kože. Nedostatak masnih kiselina, prisutnih u ribi, orašastim plodovima i semenkama, može dovesti do gubitka obrva. Takođe, nedostatak cinka, koji se nalazi u mesu i plodovima mora, može uzrokovati gubitak dlačica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.