U trendu

Oči odaju najgore bolesti, ovi simptomi su alarmantni, ako ih primetite odmah se javite lekaru

Pored alarmantnnih simptoma, kao što su promene na koži, problemi sa koncentracijom itd., vredi spomenuti i izgled očiju koji nam može reći mnogo više nego što mislimo.

Tamni krugovi

Najčešća promena koju vidimo ispod očiju je tzv tamni krugovi poznati kao tamni krugovi ispod očiju . Obično su znak iscrpljenosti, neprospavanih noći, preopterećenosti. Ali potcenjivanje ovog problema može doprineti značajnom pogoršanju zdravlja. Tamni krugovi ispod očiju, osim nedovoljnog sna, mogu ukazivati i na anemiju (anemiju), abnormalnu funkciju štitne žlezde ili netoleranciju na hranu. I ovo je samo početak onoga što vaše oči govore o vašem zdravlju.

Drugi znak je pojava mrlje na beonjači koju obično izaziva anksioznost. Ponekad je promena praćena neugodnošću u vidu svraba, bola ili peckanja. Razloga za to može biti, počevši od bezopasnih faktora, kao što su prašina ili druge iritantne supstance koje uđu u oko, do ozbiljnih neoplastičnih promena.

Popucala krvna zrnca, žućkasta mrlja, ili tamna promena na beonjači – u takvim slučajevima uvek treba konsultovati lekara koji će proveriti šta je uzrok promene boje.

Promena boje proteina u žutu – najčešći znak žutice

Iznenadna promena boje očnih proteina u žutu nijansu nikada nije dobar znak. Najčešći simptom žutice izaziva prevelika količina žučnog pigmenta – bilirubina. Žute oči mogu biti znak bolesti jetre.

Trzanje očnih kapaka je simptom stresa i napetosti

Odgovoran posao, stresna pozicija, zahtevan šef i prevelika očekivanja jedni prema drugima doprineće povećanju napetosti i osećanju negativnih emocija koje dovode do zdravstvenih problema. Trzanje očnih kapaka može biti znak umora, stresa i premalo magnezijuma. Ponekad je to i znak sindroma suvog oka.

Otečeni kapci

Vidimo ih posle neprospavane noći ili kada dođe do alergijske reakcije, na primer, kao posledica korišćenja neodgovarajućih proizvoda za negu lica. Da bismo se oslobodili otoka, često koristimo hladne obloge ili masku od krastavca, ali ako su otečeni kapci česta pojava, vredi konsultovati specijaliste.

Otečene oči mogu ukazivati na:

  • alergije
  • sinusitis
  • dijabetes
  • poremećena ravnoteža natrijuma i kalijuma
  • hipotireoza ili hipertireoza
  • oboljenje bubrega
  • srčana aritmija

(Espreso/Alo)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar