U trendu

Ogroman napredak u lečenju raka: otkrivanje tumora iz krvi i pre pojave simptoma

Novorazvijeni test krvi ima potencijal da promijeni način na koji lekari vrše proveru rakom zahvaćenih ćelija, tvrde istraživači. Naučnici sa Univerziteta Džons Hopkins u SAD-u razvili su test za koji tvrde da otkriva osam vrsta raka i pomaže da se identifikuje mesto bolesti.

Objašnjavaju da test, nazvan CancerSEEK, traži mutacije u 16 gena i procenjuje količinu osam različitih proteina u krvi koji se obično oslobađaju kod ljudi obolelih od raka, piše britanski Daily Mail, a prenosi 24sata,hr. Istraživači su potvrdili da je test kod ispitanika u proseku uspešno dijagnostifikovao 70 posto stanica zahvaćenih rakom. Pokazao se 98 posto učinkovit kod otkrivanja raka jajnika, i 33 posto učinkovit kod otkrivanja raka dojke.

Pomoću testa rak je otkriven u jajnicima, jetri, želucu, gušterači, jednjaku, debelom crevu, plućima i dojkama. Za pet vrsta karcinoma – jajnika, jetre, želuca, gušterače i jednjaka, do sada nije bilo testova za ljude koji nisu bili visokorizični, a ovaj test je pokazao prisutnost raka u rasponu od 69 do 98 posto, u zavisnoti o kom se raku radi. U 83 % slučajeva, test je čak mogao suziti gde je rak anatomski smešten.

Foto: PublicDomainPictures/pixabay.com

– Novost u našem testiranju je da imamo mogućnost da zajedno proverimo više vrsta DNK mutacija zajedno sa nivoom više različitih proteina kako bi mogli doneti krajnju procenu – objasnio je Kristijan Tomaseti, profesor onkologije i biostatistike na Džons Hopkinsu.

Učinkovitost testa je proverena na 1.005 ispitanika sa rakom jajnika, jetre, želuca, gušterače, jednjaka, debelog creva, pluća ili dojke.

– Iako test ne detektuje svaki rak, on identifikuje više vrsta rakova koji bi verovatno inače ostali neotkriveni. Ovo može biti veliki korak ka ranom otkrivanju karcinoma i to bi na kraju moglo spasiti mnoge živote – izjavio je profesor onkologije Bert Vogelstajn.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.