Onkolozi otkrivaju kako se oni štite od najtežih bolesti

Postoje saveti za očuvanje zdravlja, ali da li ste se ikada zapitali kako se čuvaju i štite oni koji vas leče? Iako su prilično nepopularni, onkolozi savetuju šta da učinite kako ne biste završili u njihovoj ordinaciji.

Osnovno i primarno pravilo jeste da se redovno ide na preglede.

“Jako sam oprezna i uvek idem na preventivne preglede “, izjavila je dr Ejmi Tirsten, onkolog, koja dodaje da kasna dijagnoza može dovesti do rane smrti zbog carcinoma. Ona savetuje da vam sledeći pregledi postanu rutina: Kolonoskopija, papa test, mamografija. Takođe, mnogi od njih preporučuju redovno vežbanje:

“Mi onkolozi svaki dan trčimo ili hodamo kako bi sprečili rak. Pokušavam da vežbam svaki dan 30 minuta kako bi ostala u formi. Svi znamo da će redovno vežbanje pomoći u mnogim situacijama, a ako izgubite i samo nekoliko kilograma, činite veliku stvar za zdravlje”, kaže dr Tirsten. Naglašavaju da je druženje izuzetno bitno, jer je ćovek   društveno biće.

“Prepoznajte ko vas voli i pustite ga u svoj život”, naglašava dr. Don Dizon, šef onkologije sa univerziteta „Braun“. Bilo da se radi o partneru, deci, prijatelju ili crkvi, te su veze vrlo važne za dobro zdravlje, a socijalna izolacija je povezana s većim šansama za razvoj teških bolesti.

Onkolog Alison Beksli neke stvari nikada ne bi napravila kako bi zaštitila zdravlje.

“S obzirom na moj svakodnevni rad, jako sam svesna veze između raka creva i konzumacije crvenog mesa. Jedem ga vrlo malo, a još ređe ću pojesti procesuirano crveno meso “, istakla je ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.