U trendu

Opada li broj transplantacija srca?

Stručnjaci kažu da hirurzi imaju problema da očuvaju svoje veštine zbog dramatičnog pada broja operacija srca.
Dramatičan pad transplantacija srca u Velikoj Britaniji doveo je da toga da se stručnjaci žale na umanjenje broja operacija. Pišući za internet izdanje "Britanskog medicinskog žurnala", četiri istraživača iznose podatke o tome da postoji pad broja transplantacija za 46% tokom poslednjih deset godina, što predstavlja poteškoću hirurzima da održe svoju stručnost u okviru šest specijalističkih jedinica.
Autori kažu da se pad broja operacija dogodio uprkos rekordnom broju raspoloživih organa za transplataciju.
Ministarstvo zdravlja Velike Britanije sprovodi reviziju o uslugama transplatacije srca.
Problem Velike Britanije
U uvodu izveštaja, istraživači zaposleni u jednoj bolnici u Njukastlu, kažu da je problem smanjenja broja operacija srca specifičan za Veliku Britaniju, dok međunarodni podaci pokazuju da je broj operacija stalan ili da samo marginalno opada u Evropi i Sjedinjenim Državama. Vodeći autor istraživanja, Gaj Mekgouan, konsultant kardiolog, kaže da postoji veliki broj razloga za pad broja operacija srca u Velikoj Britaniji, ali da glavni faktor za to može biti činjenica da se kao donatorski organi koriste srca koja su prestala da kucaju. "Postoje dve vrste donatora, oni kojima srce prestane da kuca i oni koji preminu od posledica moždanog udara. Od onih kojima srce prestane sa radom, mogu se koristiti organi kao što su jetra, bubrezi, pluća, ali se srce ne može koristiti", izjavio je on.
Srce se može koristiti za transplantaciju od pojedinaca kod kojih je došlo do moždane smrti.
Broj transplatacionih centara
Dr Mekgouan i njegove kolege smatraju da je jedna od posledica pada broja transplantacija srca to što je hirurzima teško da stalno unapređuju svoje veštine. Oni kažu da je vreme da se razmotri da li je potrebno održavanje šest specijalističkih jedinica.
"Generalno, ako hirurzi rade više operacija istog tipa, onda u tome postaju bolji, ali ako rade po nekoliko operacija različitog tipa, bilo da je to transplantacija ili neka druga operacija, onda su rezultati uglavnom skromni", kaže Mekgouan. "Dakle, raspodelom nekoliko različitih operacija na nekoliko hirurga sigurno bi se održali dobri rezultati, a hirurzi tako ne bi postali manje vešti".
Autori istraživanja smatraju da još jedna posledica smanjenja broja transplantacija srca može biti i činjenica da se lekari sve više oslanjaju da upotrebu mehaničkih pumpi za srce.
Dostupnost donatora organa
Profesor Piter Vajsberg (Peter Weissberg), medicinski direktor Britanske fondacije za srce, kaže da je manje centara za transplantaciju moguće rešenje: "U pogledu medicinskih sredstava, često manji broj većih i bolje opremljenih centara pruža najbolji tretman i brigu o pacijentima."
Vajsberg ističe da bi voleo da vidi da se više radi na povećenju broja raspoloživih organa za transplataciju: "Podsticanje ljudi da se pridruže registru davalaca organa, ili još bolje, promeni sistema donacije organa, može dosta pomoći povećanju broja donatora srca na raspolaganju."

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.