U trendu

Opasan trend: roditelji, deca i alkohol

Velika rasprostranjenost i laka dostupnost alkohola doprinose tome da deca lako mogu da dođu u konakt sa njim uz želju da ga probaju. Veliki broj dece proba alkohol krišom, bez znanja roditelja, međutim ima i onih kojima roditelji dozvoljavaju konsumiranje alkohola.

Prema jednom istraživanju iz Velike Britanije, svako šesto dete do 14 godina probalo je ili konsumiralo alkohol uz saglasnost roditelja. Ovaj problem je najzastupljeniji za vreme novogodišnjih i božićnih praznika kada je potrošnja alkohola drastično povećana u odnosu na ostatak godine. Većina roditelja konsumiranje alkohola kod dece smatra bezopasnim i bezazlenim jer smatraju da su unete količine relativno male, pa tako ni posledice ne mogu biti strašne.

Međutim, po mnogim dosadašnjim istraživanjima na temu alkohola i alkoholizma, pokazalo se da konsumiranje alkohola u ranoj mladosti negat ivno utiče na obrazovanje i ponašanje dece, a u nekim slučajevima dovodi i do ozbiljnih problema sa alkoholom u kasnijem periodu života.

Istraživanja iz Velike Britanije

Iako je doskora preovladavalo mišljenje da deca roditelja koji su alkoholičari češće konsumiraju alkohol, smatra se da to pravilo ništa ne mora da znači. Primećeno je konsumiranje alkohola kod dece bez obzira na roditeljsko obrazovanje, finansijsko stanje, veru, nacionalnost i društveni status.

Jedina primetna promena bila je strožija zabrana alkohola kod dece čiji roditelji uopšte ne piju alkohol ili su ostavili alkohol jer im je ugrozio zdravlje.

Ipak, trend konsumiranja alkohola kod dece je generalno gledano u porastu. Podaci pokazuju da 14% dece sa 11 godina prvi put proba alkohol, a do petnaeste godine to iznosi čak 50%. Ovakvi podaci su prikazani na osnovu istraživanja u kojem je učestvovalo 19.517 dece.

Istraživači su uradili anketu sa roditeljima i sa decom koja su tada imala od 14 do 15 godina. Lekari uključeni u ovo istraživanje preporučili su roditeljima da ukoliko mogu zabrane alkohol deci mlađoj od 15 godina jer njihova tela i mozak tada još nisu u potpunosti razvijeni.

Iskustva

U mnogim zemljama postoje zakoni koji zabranjuju prodaju alkohola deci. U nekim zemljama je to ispod 16, a u nekim ispod 18 godina. Postoje i zemlje na Bliskom istoku gde postoji zabrana prodaje alkohola za sve. Mnogi te zakone smatraju preteranim i nepotrebnim jer suština nije prisilna zabrana alkohola, već ukazivanje i razumevanje zašto su alkohol i alkoholizam štetni.

Roditelji ili staratelji imaju važnu ulogu u razvoju dece i pomaganju da shvate i razumeju mnoge stvari u životu, a među njima i štetnost alkohola.

Navedena iskustva bi i nama trebalo da budu pouka, kako bi se deca na vreme zaštitila od alkohola i alkoholizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar