U trendu

Operacija zbog migrene?

Milioni ljudi širom sveta boluju od migrene. Poznati su i lekovi i tretmani za ovaj zdravstveni problem, ali šta raditi kada ništa ne pomaže?

Mala studija iz SAD-a sugeriše da operacija može biti efikasan izbor za osobe kojima standardno lečenje nije pomoglo kod ozbiljnih zdravstvenih problema sa migrenom. Studija je bila fokusirana na 14 tinejdžera prosečne starosti 16 godina kojima nijedan poznati tretman za lečenje migrene nije pomogao.

Prema podacima Američkog instituta za zdravlje, čak 8% dece i tinejdžera u Americi ima migrenu. Opcije za lečenje uključuju analgetike ili preventivni lek topiramat. Rezultati pokazuju da četvrtini tinejdžera tretman lekovima nije pomogao. Ova studija pokazuje da operacija može pomoći upravo u slučajevima kada druge opcije ne deluju na pacijenta.

Operacija zbog migrene zapravo je hirurški zahvat sličan plastičnoj operaciji: oslobađa se živac ili tačka bola za koju se veruje da izaziva migrenu. Operacija je prihvaćena nakon što su lekari primetili da su pacijenti sa migrenom koji su radili neke kozmetičke operacije poput zatezanja čela, kasnije imali mnogo manje glavobolja.

Glavni autor studije dr Bahman Guiuron, profesor plastične hirurgije, razvio je osnovne tehnike koje se koriste prilikom operacije zbog migrene. On je u saopštenju izjavio: „Postoji nekoliko mesta na glavi i licu koja se smatraju takozvanim okidačima migrene. Od pacijenta se pre operacije traži da tačno informiše lekara o početnom mestu glavobolje. Ubrizgavanjem anestetika i ultrazvukom doplera proverava se stanje krvnih sudova oko potencijalnih izvora migrene.“

Nakon dosadašnjih operacija, pet pacijenata je potpuno oslobođeno glavobolja. Za ostale je učestalost glavobolje u 30 dana smanjena sa 25 na 5 intervala bola, a i te glavobolje su mnogo manje ozbiljne u odnosu na one pre operacije. Samo jedan pacijent nije imao smanjenu učestalost glavobolje, ali je imao manje bolove i kraće su trajali.

Ipak, studija navodi da opcija operacije mora biti poslednja i da se prvo moraju uzeti u obzir svi drugi tretmani. Ovo je važno jer se kod tinejdžera mora prvo pogledati istorija migrene u porodici. Ukoliko stariji članovi porodice imaju migrenu i pored tretmana, onda je očigledno da je operacija najbolji izbor.

Reagovanja

Povodom ove studije različita su mišljenja i stavovi neurologa i plastičnih hirurga. Neki studiju podržavaju, a neki sumnjaju da je operacija najbolje rešenje za migrenu. Pri tom se kao „otežavajuća okolnost“ navodi to da je operacija skupa i da ne može biti pokrivena zdravstvenim osiguranjem.

Na kraju Guiuron kaže da, bez obzira na sumnje u operaciju, za 14 godina rada na migreni ima 400 uspešno operisanih i zadovoljnih pacijenata. „Slažem se da operacija ne sme biti prva već poslednja opcija u lečenju, ali nema sumnje da ona za sada pokazuje dobre rezultate“ – zaključuje Guiuron.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.