U trendu

“Opijum siromaha” je idealan analgetik i sedativ

Neki možda i ne znaju kako izgleda, a većina je sigurno ne bi prepoznali. Ali, ljudi su milenijumima koristili divlju salatu kao sedativ i analgetik. Ova biljka je slična maslačku i mlečnom čičku i ima snažna svojstva koja mogu zameniti upotrebu sintetičkih lekova protiv bolova.

Od 19. veka ovaj prirodni lek se koristio kao zamena za opijum, kada je bio poznat kao „opijum siromaha”. I danas se destilovana voda iz divlje salate u Francuskoj koristi kao blagi sedativ. Takođe, Hopi Indijanci su pušili osušenu biljku kako bi im pomogli da zaspu.

Divlja zelena salata je bogata smolastim mlečnim sokom, laktukarijumom, koji ima moć da smanji bol. Laboratorijski testovi su potvrdili da mlečni sok od divlje salate brže i efikasnije smanjuje bol od ibuprofena.

Takođe je dokazano da deluje kao blagi anestetik, a istražuje se njegova upotreba u površinskim hirurškim zahvatima. Iranski naučnici su, u saradnji sa kolegama arheolozima, otkrili da se u viktorijanskom periodu ovaj prirodni lek za ublažavanje bolova koristio tokom porođaja, kao i tokom hirurških zahvata.

U radu Instituta za istoriju nauke iz 19. veka, pored opisa divlje salate, stoji: „Dejstvo supstance je slabije od opijuma, ali bez neželjenih efekata. Medicinska praksa je pokazala da u nekim slučajevima laktukarijum proizvodi bolja lekovita svojstva od opijuma.“

Ovaj prirodni lek je koristan i kod respiratornih infekcija, a pokazao se izuzetno lekovitim kod simptoma velikog kašlja.

Divlja salata ima više zdravstvenih koristi:

Astma – primarna funkcija ovog prirodnog leka je da efikasno ublažava simptome astme.

Anksioznost – zbog sedativnog i umirujućeg dejstva preporučuje se kao alternativa sintetičkim sredstvima.

Migrena/glavobolja – smanjuje učestalost napada migrene i intenzitet bola.

Bol i napetost – pošto opušta mišiće, smanjuje napetost celog tela.

I kako se koristi?

Vrlo jednostavna. Ubrana biljka mora biti dobro oprana od prašine i eventualnog blata. Iscedite gusti mlečni sok iz stabljike. Tinkturu možete pripremiti dodavanjem mlečnog soka u medicinski alkohol (1ml mlečnog soka se rastvara u 10ml alkohola).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar