Oprez: Bol u leđima upozorava na ozbiljne zdravstvene probleme!

Ako vas muči bol u leđima to može da ukaže i na probleme kao što su upala bubrega, gušterače ili infekcija mokraćnih kanala. Važno je da ne čekate, već što pre odete lekaru.

Kad imate neki problem sa bubrezima, bešikom i žuči, lako ga možete pomešati sa bolom u leđima, jer u leđima ima najviše nervnih završetaka pa je bol najvidljiviji. Tako je pravi uzrok bola u stvari prikriven. Treba ga otkriti na vreme!

Bol u leđima može da predstavlja:

Bubrežni kamenac 

Stalni bol u jednom delu leđa, ako se pojavljuje uz bol u stomaku ili preponama, pri mokrenju ili uz krv u urinu, može da bude znak bubrežnog kamenaca. Ovaj problem se javlja kada neko unosi previše proteina i premalo vode.

Upala bubrega 

Bol u leđima zajedno sa visokom temperaturom mogu biti znak upale bubrega. Taj bol najčešće je u donjem delu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone.

Upala gušterače 

Upalu gušterače, osim bola u donjem delu stomaka, povraćanja i mučnine, prati bol u leđima. Taj bol može biti iznenadan i da se širi od trbuha prema leđima, a najčešće je posledica akutne ili hronične upale. Do upale dolazi zbog preteranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči.

Žučni kamenac 

Znaci da možda imate žučni kamenac su: bol u leđima, bolovi u trbuhu i rukama, mučnina i  bol prilikom disanja.

Infekcija mokraćnog sistema 

Infekciju mokraćnih puteva najčešće uzrokuje bakterija. Manifestuje se kao bol kod mokrenja, bol u donjem delu leđa i u trbuhu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.