U trendu

Oprez: Evo šta se dešava sa telom ako redovno konzumirate jabukovo sirće, ovo su nuspojave

Iako postoje neki dokazi koji pokazuju da konzumacija jabukovog sirćeta kao dodatka ishrani može poboljšati vaše zdravlje, ti dokazi su ograničeni i istraživači i dalje rade na toj temi.

Ipak, ako ste jedan od onih koji redovno konzumiraju jabukovo sirće, trebalo bi da budete svesni nekih manje poznatih nuspojava njegove konzumacije.

Možda ćete osetiti želudačne smetnje
Jedna studija pokazala je da konzumiranje čak i malih količina jabukovog sirćeta može uzrokovati probavne smetnje. U ispitivanju objavljenom u International Journal of Obesity, učesnici su uz doručak konzumirali piće koje je sadržavalo jabukovo sirće ili napitak bez sirćeta. Dobra strana je da su oni koji su konzumirali napitak s jabukovim sirćetom prijavili niži apetit, ali loša strana je da su imali i znatno veći osećaj mučnine i probavne smetnje.

Stabilizuje šećer u krvi
Oni s dijabetesom možda su čuli da uzimanje jabukovog sirćeta može pomoći u upravljanju nivoom šećera u krvi, a nedavna istraživanja to potvrđuju. Analiza Journal of Evidence-Based Integrative Medicine iz 2018. analizirala je 12 nezavisnih studija kako bi utvrdila nuspojave uzimanja jabukovog sirćeta.

Istraživači su primetili da je utvrđeno da sirćeta usporava pražnjenje želuca, čime se usporava probava složenih ugljenih hidrata i posledično tome poravnava nivo glukoze u krvi nakon obroka. Međutim, naučnici naglašavaju da su trenutni dokazi još uvek nedostatni da bi se pružio konačan dokaz efikasnosti korištenja sirćeta u lečenju dijabetesa.

Oštećuje zubnu gleđ
Opšte je poznato da kisela pića mogu da oštete zubnu gleđ, što važi i za nezdrava pića poput gaziranih pića, ali i za zdrava pića poput gazirane vode. Sličan efekat ima i sirćetna kiselina koja je sastavni deo jabukovog sirćeta.

Poboljšava nivo holesterola
Iako je fokus na uzimanje jabukovog sirćeta kao dodatka ishrani obično na detoksikaciji, postoji jedna nuspojava. Naime, neke studije koje su proučavale kako konzumacija jabukovog sirćeta može uticati na ljudsko zdravlje otkrile su da taj sastojak može poboljšati nivo holesterola, piše Eatthis..

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar