U trendu

Oprez: Grejpfrut se ne sme mešati sa nekim lekovima

Iako je konzumiranje grejpfruta obično deo zdrave ishrane, sok od grejpfruta se možda ne preporučuje ako uzimate neke lekove. Objašnjavamo koje i zašto.

Ovo voće gorkog ukusa bogato je kalijumom i vitaminom C i kalijumom, dve hranljive materije koje su telu potrebne za pravilno funkcionisanje; međutim, sok od grejpfruta pomešan sa nekim lekovima može uticati na njihov rad.

Prema Upravi za hranu i lekove, agenciji Vlade Sjedinjenih Država (FDA), sok od grejpfruta može uticati na ljude koji konzumiraju određene statine i feksofenadin.

Predstavljamo lekove koje ne treba mešati sa sokom od grejpfruta.

– Statini za snižavanje holesterola, kao što su „zokor“ (simvastatin) i „lipitor“ (atorvastatin).

– Lekovi za visok krvni pritisak kao što su „prokardija“ i „adalat CC“ (oba nifedipini).
– Lekovi za sprečavanje odbacivanja transplantiranih organa kao što su „neoral“ i „sandimun“ u kapsulama ili oralnom rastvoru (ciklosporin).
– Lekovi protiv anksioznosti kao što je buspiron.
– Kortikosteroidi koji leče Kronovu bolest ili ulcerozni kolitis kao što su „entokort EC“ i „uceris“ (oba budezonidi).
– Lekovi koji leče abnormalne srčane ritmove kao što su „pacerone“ i „kordaron“ tablete (obe amiodaroni).
– Antihistaminici kao što je „alegra“ (feksofenadini).

Sok od grejpfruta ne utiče na sve lekove u gornjim kategorijama. Ozbiljnost interakcije može biti različita u zavisnosti od osobe, leka i količine soka od grejpfruta koju pijete.

Prema izveštaju FDA, kod primene većine lekova na koje utiče sok od grejpfruta dešava se da sastojci iz ovog citrusa omogućavaju da „više leka uđe u krv“, objašnjava dr Ši Mej Hang iz FDA. Sok od grejpfruta može da blokira delovanje ovih enzima, povećavajući količinu leka u telu, što zauzvrat dovodi do pojačanih neželjenih efekata.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)