U trendu

Oprez za sve koji su rano osedeli: Seda kosa ukazuje na 4 zdravstvena problema

Prerana pojava sede kose (uglavnom se govori o dobu pre 30. godine života) može da ukazuje na određene poremećaje i probleme u telu, navode stručnjaci. Većina njih odnosi se na nedostatak određenih elemenata i hranljivih materija ključnih za zdravo funkcionisanje organizma, ali razlog može biti i poremećaj štitne žlezde.

1. Nedostatak bakra

Uz pomoć bakra formira se melanin, koji određuje boju ljudske kose, a prerana pojava sedih može ukazivati da vam u organizmu nedostaje ovaj element. Neki od znakova da vam fali bakar jesu ako vam kosti postaju krhke, ako ste često prehlađeni, ako vam slabi vid, ali i pamćenje. Važno je obratiti se lekaru, koji će vam postaviti tačnu dijagnozu i odrediti terapiju.

2. Nedostatak vitamina D

Ako je nedostatak vitamina D u organizmu prevelik, ne samo da se javlja seda kosa, već se smanjuje i ukupan tonus tela. Pored uključivanja namirnica sa visokim sadržajem ovog vitamina u ishranu, potrebno je da dobijete savet lekara, koji će vam reći koji suplementi mogu da vam pomognu da se vitamin D vrati na normalan nivo.

3. Nedostatak vitamina B12

Vitamin B12 je uključen u formiranje crvenih krvnih zrnaca, koja obezbeđuju isporuku kiseonika u celom telu. Veliki manjak vitamina B12 može dovesti do ozbiljnih problema, na primer, povećanog rizika od srčanog udara. Moguće posledice smanjenja nivoa vitamina B12 u organizmu uključuju i ranu pojavu sedih vlasi.

4. Problemi sa štitnom žlezdom

Poremećaji štitne žlezde takođe mogu izazvati prerano sedenje kose. Kod osoba koje boluju od hipotireoidizma (smanjene funkcije štitne žlezde) smanjuje se aktivnost metaboličkih procesa, kao i količina energije za održavanje procesa koji su od velike važnosti za naše telo. U takvoj situaciji, pigmentacija kose je poremećena. U tom slučaju, važno je da se obratite endokrinologu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.