U trendu

Osip

Osip je bolna virusna infekcija nervnih završetaka. Sam virus se kreće putem nervnih vlakana i tako zahvata ćelije u koži, rezultujući osipom kože.
Kakav je ovo tačno poremećaj?
S obzirom na to da ga prouzrokuje isti virus kao i onaj odgovoran za male boginje, i ovaj virus se nikada zapravo u potpunosti ne može izbaciti iz organizma, zbog čega iznova dolazi do pojave osipa kad god se ovaj virus aktivira (obično zbog pada imuniteta).
Šta konkretno izaziva osip?
Nakon što preležite male boginje, sam virus i dalje nastavlja da živi u vašem organizmu, i nalazi se u stanju hibernacije u nervnim završecima. Kod nekih osoba ovaj virus ostaje u gorepomenutom stanju zauvek. Kod drugih, oslabljeni imuni sistem može učiniti da se virus "probudi" i nastavi sa reprodukovanjem i kretanjem putem nervnih vlakana sve do površine kože. Rezultat – osip. Ono što je takođe bitno znati jeste da kada virus postane ponovo aktivan, on može izazvati samo osip, ne i male boginje.
Najrizičnija grupa
Kod svih onih koji su nekada preležali male boginje postoji rizik i od pojave osipa. Ipak, najčešće se javlja kod osoba sa više od 60 godina starosti.
Koliko se dugo osip zadržava?
Plikovi koji se formiraju zajedno sa osipom pune se tečnošću, pucaju i dolazi do curenja. Posle izvesnog vremena, na zaraženim oblastima kože javljaju se kraste, koje se dalje leče poput regularnog osipa. Čitav nelagodni proces može trajati 3-4 nedelje. Onog trenutka kada se preko plikova pojave kraste, sam virus gubi mogućnost daljeg širenja.
Da li je osip zarazan?
Odgovor je: da, i te kako. Virus se može proširiti i preći na svakoga ko ranije nije već preležao male boginje putem direktnog kontakta sa otvorenim ranicama osobe koja već ima osip. Lošija strana po pomenutu tek zaraženu osobu jeste što ona ne dobija osip, već male boginje. Ipak, kada je već jednom dobila i preležala male boginje, ta osoba sa njima neće više imati problema, s tim što su takve osobe podložnije razvijanju osipa kasnije, u toku života.
Kako se leči osip?
Ne postoji, nažalost, jedan određeni lek ili metod koji vas zauvek rešava osipa, ali postoji niz različitih vrsta lečenja koja vam omogućavaju brži oporavak i sprečavaju moguće komplikacije. Najčešće se koriste losioni sa dejstvom hlađenja, kao i razni losioni koji sprečavaju svrab. Takođe, od velike pomoći može biti redovno čišćenje zaražene oblasti kože vodom i antibakterijskim sapunom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar