U trendu

Osip i vrste

Zdrava koža za nas predstavlja svojevrsni štit ili barijeru između unutrašnjosti tela i spoljašnje sredine u kojoj se svakodnevno krećemo. Sama pojava osipa znači da je došlo do određenih promena koje su na negativan način uticale i narušile zdravlje naše kože.
Kada je reč o uzrocima osipa, najčešći je, smatra se, iritirana koža, koju može prouzrokovati puno različitih stanja. Sam osip u većini slučajeva ne predstavlja posebno ozbiljan poremećaj kože i najčešće je dovoljno lečiti ga samo kućnim lekovima kako bi u potpunosti nestao. Međutim, kao i sa svakim poremećajem ili bolešću, postoje i oni ozbiljniji slučajevi u kojima dođe do određenih komplikacija koje doprinose iritiranosti kože, pa je medicinska pomoć krajnje neophodna.
Kontaktni dermatitis
Kada je reč o odraslim osobama i o starijoj deci, do pojave osipa najčešće dolazi usled direktnog kontakta sa supstancom koja iritira našu kožu. Ovaj vid poremećaja poznatiji je kao kontaktni dermatitis. Ova vrsta osipa najčešće se javlja u roku od 48 sati nakon što je osoba došla u kontakt sa pomenutom škodljivom supstancom. Kontaktni dermatitis u najvećem broju slučajeva izaziva samo blago crvenilo na koži ili osip u obliku malih crvenih grudvica. Ukoliko je pak reč o ozbiljnijoj reakciji, tada dolazi do pojave otoka, izrazitog crvenila i većih plikova. Ono na šta takođe treba obratiti pažnju jeste i mesto na kome se osip pojavi, jer to veoma često može otkriti potencijalni uzrok.
Ovaj poremećaj kože ne javlja se uvek nakon inicijalnog kontakta sa supstancom koja izaziva iritaciju kože, tj. sa alergenom. Nakon što ste dospeli u kontakt sa njom i nakon reakcije organizma, može doći do pojave osipa kao reakcije na čak i najmanju količinu alergena.
Najčešći uzročnici kontaktog dermatitisa:

  • otrovne biljke poput bršljana ili hrastovine
  • sapuni, deterdženti, šamponi, parfemi, kozmetički preparati i losioni
  • razni materijali i nakit
  • novi alat, kućni aparat i igračke
  • lateks

Ostali uzroci osipa
Ostali jako česti uzročnici osipa jesu i razne virusne infekcije poput herpesa, zatim gljivične infekcije kao što je Candida albicans, bakterijske infekcije kao što je Impetigo i bolesti koje se prenose seksualnim putem.
Do pojave osipa takođe može doći i usled izlaganja nekom parazitu ili insektu poput buva, komaraca, pauka…
Osim toga, osip može biti indikator i određenog hroničnog stanja kao što su akne, ekcemi, psorijaza ili seboreja…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)