U trendu

Otkrivamo šta pouzdano smanjuje krvni pritisak

Dobro je poznata činjenica da redovna fizička aktivnost snižava povišeni krvni pritisak. Pitanje je, međutim, koja je fizička aktivnost najefikasnija.

Najnovija klinička studija obavljena u Kopenhagenu, u Danskoj, pokazala je da su vežbe visokog intenziteta, kao što je igranje fudbala, vrlo efikasne u regulaciji visokog krvnog pritiska.

Klinička studija obuhvatila je 25 muškaraca starosti od 31 do 54 godine koji su patili od blagog ili srednje izraženog oblika hipertenzije i oni su podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je igrala fudbal sat vremena dva puta nedeljno u timu od 5-6 igrača, dok je druga bila savetovana da bude umereno aktivna i da smanji rizik od razvoja srčanog oboljenja.

Tri meseca kasnije, obe grupe su bile podvrgnute testovima koji su pokazali da je grupa koja je igrala fudbal značajno unapredila svoje zdravlje, snizivši krvni pritisak, smanjivši naslage masti i redukujući brzinu pulsa u poređenju sa grupom koja nije igrala fudbal.

Profesor dr Peter Krustrup sa odeljenja za nauku u sportu Univerziteta u Kopenhagenu, autor ove studije, smatra da su povremene fizičke vežbe visokog intenziteta delotvorne na snižavanje povišenog krvnog pritiska. On smatra da je igranje fudbala idealna fizička vežba, zato što igračima pruža zadovoljstvo i nije im problem da ga redovno igraju.

U Kanadi jedna od pet osoba oboli od povišenog krvnog pritiska, a on je glavni faktor izazivanja šloga i oboljenja srca. Pošto ne pokazuje nikakve simptome, često se naziva „tihi ubica“. Osoba koja boluje od povišenog krvnog pritiska izložena je povećanom riziku od bolesti srčanih krvnih sudova (koronarna bolest), fibrilacije srčanih pretkomora, obolevanja bubrega i iznenadne smrti iz bilo kog razloga.

Bez obzira na to što je ova studija urađena na manjem broju ispitanika, ona nedvosmisleno ukazuje na to da povremeno igranje fudbala ili drugih sportova koji zahtevaju fizičku aktivnost visokog intenziteta (vaterpolo, plivanje, trčanje ili vožnja bicikla) u redovnim vremenskim intervalima – značajno povoljno utiče na regulisanje visokog krvnog pritiska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.