U trendu

Otkrivamo – zašto je važno proveravati krvnu sliku

Koliko često treba vaditi krv, zašto rezultati variraju i na šta treba obratiti pažnju? Evo šta stručnjak kaže.

Profesor dr. Andrija Bogdanović, internista hematologije za visokodijagnostikovanu hematološku dijagnostiku KCS, objašnjava da je važno redovno pratiti krvnu sliku, ali i da rezultati mogu varirati iz različitih razloga, prenosi vijesti.me a donosi rts.rs.

Kada je u pitanju vađenje krvi, često se ponavlja analiza čak i kada pacijent donese gotove rezultate. To je zbog toga što se vrednosti u laboratorijama mogu razlikovati.

Preporučuje se jednom godišnje proveriti krvnu sliku, osim ako osoba ima neke tegobe ili probleme zbog kojih se ne oseća dobro. Za starije od 45 godina, posebno je važno pratiti hemoglobin, leukocite i trombocite, kao i pratiti lipide, preventivu kardiovaskularnih bolesti i prisustvo krvi u stolici.

Profesor ističe da se na krvnu sliku neće odmah odraziti hrana koju ste jeli, već više na biohemijske parametre. Međutim, važno je obratiti pažnju na vreme vadjenja krvi i to da se vadi posle sedenja, kako bi cirkulacija bila stabilizovana.

Redovno praćenje krvne slike je važno za očuvanje zdravlja, ali je takođe bitno uzeti u obzir i druge faktore koji mogu uticati na rezultate analiza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.