Otkriven „lek“ koji vraća PAMĆENJE

Impulsi koje u određenim vremenskim razmacima šalju elektrode implantirane u mozgu mogu poboljšati pamćenje kod nekih ljudi, zaključak je američkog istraživačkog tima sa Univerziteta Pensilvanija, objavljenog pre nekoliko dana.

Ovo otkriće rezultat je decenijskog istraživanja na „dešifrovanju” moždanih signala. Ispitivanja su pokazala da zahvaljujući svojevrsnom pejsmejkeru ugrađenom u mozgu mogu znatno da se umanje simptomi demencije, povreda glave i drugih stanja koja izazivaju probleme sa pamćenjem, a istraživanja su sprovedena na pacijentima sa teškim oštećenjima mozga nastalim od povreda koje su zadobijene tokom rata u Avganistanu, piše „Njujork tajms”.

Interesantno je da su raniji eksperimenti kojima je stimulisana memorija uz pomoć elektroda u mozgu davali znatno slabije rezultate. Kod nekih od pacijenata dolazilo je do poboljšanja pamćenja, međutim, kod drugih uopšte nisu delovale. Konfuziju u ovakvim eksperimentima razrešilo je novo istraživanje u kojem se pokazalo da je od krucijalnog značaja emitovanje impulsa u tačno određenom vremenskom razmaku.

„Svi mi imamo dobre i loše dane, nekada vidimo kao kroz maglu, drugi put nam je sve oštro. Otkrili smo kako da ubrzamo funkcije mozga, da ’preskočimo loše trenutke’”, objašnjava dr Majkl Kahana, koji je sa doktorom Jusufom Eziatom predvodio istraživački tim. Stručnjaci, ipak, upozoravaju da je ugradnja ovakvog pejsmejkera izrazito komplikovana procedura i da predstoji težak posao da se utvrdi da li će ona moći da se koristi kod, na primer, obolelih od epilepsije.

Džastin Sančez, direktor biotehnološkog odeljenja agencije za odbranu i razvoj naprednih projekata u Pentagonu, koja je dala 77 miliona dolara za unapređenje kognitivne stimulacije, rekao je da je ovo istraživanje značajno doprinelo rešavanju problema kako da se stimuliše mozak i povrati sećanje.

(D. Ivanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.