U trendu

Otkrivena nova vrsta raka pluća i nema veze s pušenjem

Naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka nove agresivne podtipove plućnih karcinoida nazivaju superkarcinoidi.

Identificirani su novi podtipovi agresivnih plućnih karcinoida, retkog tipa plućnih tumora čiji se uzrok u ovom trenutku ne povezuje s najčešćim faktorom rizika za rak – pušenjem.

Uz ograđivanje da su neophodna daljnja istraživanja, naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka objavili su rezultat svog rada u saopštenju u kom stoji da se novi agresivni podtipovi trenutno ne povezuju s pušenjem.

Pacijenti sa superkarcinoidima imaju slabije šanse da prežive (33 posto kroz 10 godina) u poređenju s pacijentima obolelim od drugih plućnih karcinoma, gde je stopa čak 76 posto preživelih, navodi se u saopštenju agencije koja je u okviru Svetske zdravstvene organizacije, prenosi Avaz.

Njihovo istraživanje je dalji pomak u, da tako kažemo, identifikaciji pojedinih tumora i pronalasku njihovih molekularnih karakteristika.

Inače, karcinoidi pluća čine oko pet posto među tumorima pluća i za njih nema pametnih terapija, već se leče hirurški ako se otkriju na vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.