U trendu

Ova 3 vitamina bukvalno hrane krv, zato navalite na ove namirnice i ne brinite

Obavezno ih uvrstite u ishranu!

Krv je esencijalna za organizam jer prenosi kiseonik i hranljive materije do organa u telu zato je neophodno hraniti se tako da obezbedite sve hranjlive sastojke koji su potrebni za krv.

Postoji pet esencijalnih i veoma važnih funkcija krvi.

– Prenosi kiseonik i hranljive materije do organa, vitamine i minerale kako bi podržala njihov rad.

– Kontroliše krvarenje, jer sadrži trombocite koji omogućavaju da se krv zgruša, ukoliko dođe do krvarenja.

– Bori se protiv infekcija. Naš iminitet koristi našu krv da prenosi imune ćelije i antitela do mesta infekcije. Poboljšanje zdravlja krvi pojačaće mogućnost tela da se bori sa infekcijama i brzo očisti organizam.

– Čisti telo. Krv pomaže da se otpadni proizvodi iz naših organa prenesu u bubrege i jetru. Krv se filtrira u jetri omogućavajući da se toksični otpadi što pre izbace iz organizma.

– Reguliše telesnu temperaturu, jer apsorbuje i distribuira toplotu po našem telu.

Da bi krv bila zdrava potrebno je nekoliko vitamina, ali su ključni gvođže, vitamin B12 i folna kiselina.

Gvožđe

Postoje dva izvora gvožđa biljni i životinjski. Biljni izvori gvožđa su obogaćene žitarice, pasulj, sočivo, tofu, spanać, suvo voće, sok od šljiva i orasi. Kada je reč o namirnicama životinjskog porekla tu uključujemo piletinu, crveno meso i ribu.

Vitamin B12

Nedostatak ovog vitamina može da izazove anemiju. Najviše ga ima u namirnicama životinjskog porekla, mleku,piletini, ćuretini, ribi i većini mlečnih proizvoda.

Folna kiselina

U namirnice koje su bogate folnom kiselinom ubrajamo tamnozeleno lisnato povrće, pasulj, grašak, orašaste plodove, a od voća jagode, limune, pomorandže, banane i dinje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar