U trendu

Ova 4 pića su ubedljivo najgora za visok pritisak!

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija poznat je i pod nazivom „tihi ubica“ jer u početku oboleli nemaju nikakvih zdravstvenih problema. Često se otkrije tek kada nastanu vidljive zdravstvene komplikacije.

Ako imate visok krvni pritisak važno je paziti na ishranu, ali i na pića koja konzumirate. U nastavku vam otkrivamo koja pića treba izbegavati ukoliko imate visok krvni pritisak, prekosi klix.ba.

Kafa

Prva na listi je kafa, jer je to napitak koji mnogi piju svakodnevno. Međutim, previše kafe može da ima negativan uticaj na zdravlje i hipertenziju. Uopšteno, pića koja sadrže kofein, uključujući čaj, kafu i energetske napitke, mogu da povećaju krvni pritisak.

Alkohol

Osobe koje imaju visok krvni pritisak trebalo bi da izbegavaju i alkohol. Klinika Mejo navodi da više od tri alkoholna pića dnevno mogu da povise krvni pritisak. Prema istraživanjima, konzumacija sedam ili 13 alkoholnih pića nedeljno povezana je s povišenim krvnim pritiskom.

Energetska pića

Energetska pića uopšteno mogu loše da utiču na zdravlje, ali i da povećaju šanse za razvoj hipertenzije. Jedan od krivaca za to je kofein koji se nalazi u njima.

Zaslađena, gazirana pića

Prema nutricionistima, zaslađena pića su puna dodatog šećera pa mogu negativno da utiču na krvni pritisak. Stoga ako patite od visokog krvnog pritiska izbegavajte konzumiranje svih vrsta gaziranih, ali i ledenih pića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.