Ova biljka je najsnažniji prirodni antidepresiv, a ima i niz terapeutskih svojstava

Kantarion najsnažniji je biljni antidepresiv u prirodi. Zapravo, od davnina se koristi kao lek za poboljšanje raspoloženja. Ali, to nije sve, jer kantarion ima iznenađujuća terapeutska svojstva, piše Novi list.

Snažan je antibakterijski i antivirusni prirodni lek, a štaviše može ubrzati proces zaceljivanja rana i manjih opekotina. Nadalje, biljka je pravi melem za lečenje kožnih problema. Međutim, iako je prirodni lek, nije bez kontraindikacija i ima fotosenzibilizatorsko delovanje.

Infuzija za smirenje kašlja, prehlade i upale mokraćnih puteva

Nabavite oko 10 grama cvetnih vrhova kantarion i dodajte ih u 240 ml ključale vode. Nakon toga pomerite s vatre. Poklopite infuziju kako bi se sprečilo raspršivanje hlapljivih materija i pričekajte 10 minuta. Nakon toga filtrirajte s finom mrežicom i pijte po potrebi.

Čaj od kantarion protiv nesanice

Stavite šerpu s vodom na vatru i pričekajte da zakipi. Zatim dodajte 10 grama suvih listova i cvetova kantariona, ugasite vatru i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Pokrijte poklopcem do konzumiranja.

Ako vam se ukus biljnog čaja ne sviđa, zasladite ga po želji. Fitopreparat treba uzimati uvele pre spavanja kako bi se osigurao miran san. Alternativno, za ublažavanje teskobe i nervoze, uzmite dve šoljice dnevno. Jednu ujutro pre doručka i jednu uveče pre spavanja.

Infuzija za blage oblike depresije

Jednu ili dve kašičice suvih cvetnih vrhova preliti sa 150 ml ključale vode. Zatim isključite vatru i ostavite da odstoji desetak minuta.

Filtrirajte i pijte infuziju. Tretman treba ponavljati svakodnevno nekoliko nedelja. Preporučljivo je podeliti u dva različita trenutka u danu: idealno je piti ujutro i naveče.

Prirodna vodica za ispiranje usta

Ulje kantariona izvrstan je prirodni lek za upaljene desni. Dovoljno je dodati šest kapi ulja u čašu vode i svakodnevno ispirati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.