U trendu

Ova biljka je omiljeni začin, a sjajan je antibiotik: Leči infekcije, upale grla i grip

Antibiotici su posebno osmišljeni kako bi pomogli u borbi protiv bakterijskih infekcija poput upale grla, gripa i sinusnih infekcija. Ali, postoji i prirodno rešenje, biljka koja deluje kao antibiotik, ali lečnici je ne daju često svojim pacijentima.

Reč je o origanu, biljci koja pripada porodici metvica. Koristi se već 2500 godina za lečenje prehlade, bolova u stomaku i probavnih smetnji. Za one koji pate od sinusnih infekcija, upale grla ili gripa, preparat od origana je idealno rešenje, piše Centar zdravlja.

Lekovito jedinjenje pronađeno u origanu zove se karvakrol, a pomaže u borbi protiv krvarenja, patogenih gljivica i bakterija.

Postoji više od 800 medicinskih studija o karvakrolu, a sve su potvrdile da može smanjiti upale, bakterijske infekcije i još mnogo toga.

Nedavno istraživanje sa svrhom procene antibakterijskog delovanja origana protiv pet vrsta loših bakterija pokazalo je da ova biljka zaista poseduje antibakterijska svojstva protiv svih bakterija.

Najveću aktivnost origano je imao protiv E. coli, što sugeriše da bi se mogao koristiti i za lečenje trovanja hranom.

Osim toga, u origanu se nalazi i timol, hemijsko jedinjenje koji sadrži antivirusna i antibakterijska svojstva koja smiruju želudac i pomažu s probavnim smetnjama poticanjem protoka krvi. Zato vam origano pomaže smanjiti mučninu, proliv i povraćanje.

Sušeni origano možete dodati u hranu, a ako želite brže dejstvo, pijte čaj od origana ili se inhalirajte uljem od origana. Čaj će ublažiti simptome virusne upale i gripa, a ulje će vam pomoći da lakše dišete i smirite kašalj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.