Ova biljka se u narodnoj medicini smatra prirodnim aspirinom, ima isceljujuće i umirujuće dejstvo na ceo organizam

Prekomerna upotreba antibiotika može imati negativne posledice po organizam, pa je rešenje u upotrebi prirodnih antibiotika.

Kamilica je od davnina poznata kao lek za mnoga oboljenja i tegobe. Jedna je od najrasprostranjenijih i najstarijih narodnih lekovitih biljaka. Koristi se kod bolesti respiratornog sistema, poremećaja probave, genitourinarnog i nervnog sistema. Možemo reći da se kamilica preporučuje kod bilo koje bolesti. Doprinosi poboljšanju zaštitnih funkcija leukocita, ubrzavanju procesa oporavka i daje sedativni efekt.

Sadrži eterična ulja, apigenin, umbeliferon, salicilnu kiselinu, fitosterin, glikozidne materije, hlorogenu kiselinu, vitamin B1 I C, minerale i matricin. Najlekovitiji deo biljke je cvet, koji sadrži upravo eterična ulja koja mu daju karakteristični i prijatni miris. Ima izuzetno široku primenu, nalazi se u sastavu mnogih preparata u kozmetici i farmaciji, i pomaže kod velikog broja različitih oboljenja.

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice ima umirujuće i isceljujuće dejstvo na ceo organizam, pogodan je kako za spoljašnju, tako i za unutrašnju upotrebu. Neke od tegoba na koje ima blagotvorno dejstvo su problemi sa stomakom poput grčeva i čireva, pomaže prilikom održavanja nivoa šećera u krvi, ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo, deluje umirujuće na nervni sistem i ublažava nervozu i nesanicu.

Osim kao piće, ovaj napitak se može koristiti i za inhalaciju i olakšavanje posledica kod prehlade i alergijskog rinitisa, ili kao tečnost za ispiranje očiju, usta ili grla. Kamilica pospešuje regeneraciju kože, pa se može upotrebiti za umirenje iritirane i oštećene kože, bilo da su u pitanju ranice, akne ili opekotine od sunca. Takođe smiruje i teme glave pa ublažava i problem perutanja. Ukoliko ste ljubitelj toplih kupki, dodajte kamilicu sledeći put i vaša koža će vam biti zahvalna, piše portal Novosti magazin.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.