U trendu

Ova biljka snižava holesterol i pritisak, a u nju se kleo i sam Hipokrat: Govorio je da može da zameni svaki lek

Hipokrat je govorio da ova lekovita biljka zamenjuje svaki lek, a o njenoj efikasnosti postoje i brojni dokazi.

Zova je jedna od najstarijih lekovitih biljaka u Evropi, a čaj i sok od zove se koriste još od davnina. Ova biljka dokazano snižava holesterol i krvni pritisak, a sada možete sigurno uživati u njoj. Šta god odlučite da pripremite, nećete pogrešiti jer je sve blagotvorno i lekovito.

Porodica zova ima tridesetak vrsta, a za lečenje i jelo se najviše koriste crna (Sambucus nigra) i crvena zova (Sambucus racemosa).Svi njeni delovi su lekoviti, ali najčešće se koriste cvetovi i bobice. Cvetovi se koriste za pripremu čajeva, sirupa i sokova, a bobice se koriste za pravljenje čajeva i džemova, dok su se koren, lišće i kora nekad koristili za probleme disajnog sistema.

Primena zove je poznata od davnina i mnogostruka pa se navodi kako je Hipokrat smatrao da ona može da zameni sve lekove. Činjenica je da zova obiluje materijama koje doprinose čovekovu zdravlju. Bobice sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C, dok su cvetovi bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C.

Smatra se da su upravo flavonoidi, snažni antioksidansi, najvećim delom zaslužni za lekovitost zove. Zbog njihovog delovanja zova se koristi u prevenciji karcinoma i u lečenju degenerativnih bolesti. Takođe pomaže i u jačanju imuniteta, pomoć je kod astme i upale disajnih puteva jer olakšava disanje i iskašljavanje. Djeluje detoksikaciono jer pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezda.

Visoki nivoi vlakana koje zova sadrži smanjuju nivo tzv. lošeg holesterola, čime se smanjuje verovatnoća za razvoj ateroskleroze i drugih kardio-vaskularnih bolesti. Zova obiluje i kalijumom, koji štiti srce jer opušta krvne sudove, čime utiče na snižavanje krvnog pritiska. Dokazan je i uticaj antioksidansa iz zove na regulisanje insulina i nivoa glukoze, čime pomaže u sprečavanju razvoja bolesti i obezbeđivanja stabilnost za obolele od dijabetesa. Pomaže i pri mršavljenju.

Čaj od zove možete koristiti i hladan za ispiranje grla u slučaju upale krajnika ili gnojne angine. Čaj je odličan izbor za lečenje viroza i gripa. Može se koristiti za dobro znojenje kod gripa i prehlade, ali i preventivno. Takođe se preporučuje kao sredstvo za čišćenje krvi. Između debele zovine kore i središnjeg dela stabla nalazi se svetlozelena opna, od koje se priprema čaj koji uspešno čisti želudac.

Oprez: Nemojte jesti sirovu zovu. Plodovi crne zove su u sirovom stanju toksični jer pod uticajem povišene temperature dolazi do raspadanja toksičnih materija. Zovu nipošto ne bi trebalo da konzumiraju trudnice i dojilje. Cvetovi zove nakon sušenja moraju imati prirodnu boju. Suve cvetove se ne preporučuje čuvati duže od 12 meseci. U slučaju da cvetovi potamne i ranije, bacite ih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar