U trendu

Ova bolest je među nama – prepoznajte je!

Virusne infekcije koje najčešće „haraju“ u kasnu jesen ili rano proleće – dovode do infekcija gornjih disajnih puteva, ali mogu izazvati i infekciju štitaste žlezde, odnosno tireoiditis.

Najčešći virusi koji uzrokuju tireoiditis jesu Koksaki virus i virus koji izaziva zauške.

Štitna žlezda se nalazi na prednjoj strani vrata, ima oblik leptira jer je čine dva režnja, levi i desni, a ta dva režnja spojena su tankim mostom koji se naziva istmus. Smeštena je obično ispod Adamove jabučice i svaka promena na njoj je veoma lako uočljiva.

Međutim, i pored toga, često se dešava da simptomi i znaci koji prate virusnu infekciju žlezde ne budu prepoznati na vreme i pacijent u traganju za rešavanjem problema luta od ambulante do ambulante tražeći pomoć.

Prema brzini ispoljavanja simptoma, tireoiditis može biti akutne, subakutne ili hronične prirode.

Bolest je češća kod žena nego kod muškaraca.

Najburniju kliničku sliku daje akutni virusni tireoiditis. Osnovni simptomi bolesti su obično blago uvećana štitasta žlezda, veoma osetljiva na dodir, otežano gutanje i bolovi pri gutanju, koji se obično šire ka gornjoj strani vrata, idu u obe vilice ili ka ušima. Zbog toga se dešava da je prvi lekar koji vidi pacijenta – otorinolaringolog.

Sem bolova, pacijent ima povišenu telesnu temperaturu, što je praćeno jezom, drhtavicom i preznojavanjem. Oštećenje tkiva žlezde lokalnim zapaljenjem dovodi do povećane koncentracije hormona žlezde, zbog čega se javlja ubrzan rad srca, često i nepravilan rad, što daje neprijatne senzacije koje pacijent oseća u grudnom košu.

Obilno znojenje nije samo posledica povećane telesne temperature već je posledica i povećane koncentracije hormona štitaste žlezde. Uz sve to dolazi do psihičke napetosti, nervoze i nesanice.

Terapija podrazumera primenu lekova za ublažavanje simptoma, antibiotici obično nisu potrebni. Kod najvećeg broja pacijenata zapaljenje prođe bez posledica. Retko je posledica hipotireoza, odnosno smanjena funkcija štitne žlezde.

Subakutni tireoiditis ima blažu simptomatologiju, samo zato što žlezda nije tako bolna, ali je i u ovom obliku zapaljenja uvećana, postoji blaga osetljivost na dodir i diskretne tegobe pri gutanju, pa se često dešava da i sam pacijent ne zatraži pomoć lekara jer tegobe prođu za desetak ili nešto više dana.

Temperature su obično ispod 38 stepeni Celzijusa, ali pacijent oseća često ubrzan rad srca, ima preznojavanje,  nervozan je i pati od nesanice. Retko se dešava da se takvi simptomi zanemare, i ipak se dijagnoza postavi, najčešće sa zakašnjenjem.

Terapija podrazumeva primenu lekova za ublažavanje simptoma, antibiotici obično nisu potrebni. U velikom procentu zapaljenje prođe bez posledica, a kod manjeg broja pacijenata, kao posledica zapaljenja ostane smanjena funkcija štitne žlezde.

Hronični – Hašimotov tireoiditis danas je najčešća forma zapaljenja štitaste žlezde. Kao i prethodna dva oblika, češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.

On je u osnovi kombinacija virusne infekcije i pretpostavlja se da virus „napadne“ ćelije žlezde, a organizam umesto da stvori antitela na virus, stvara antitela na sopstvene ćelije, pa zato taj tireoiditis pripada grupi autoimunih oboljenja. Sa druge strane, ovaj tireoiditis je češći u sredinama u kojima ima viška joda u vazduhu ili ishrani (primorski delovi) ili manjka joda u ishrani.

Klinička slika je veoma neupadljiva, žlezda nije bolna. Obično se pacijenti žale na hroničan zamor, malaksalost, povremeno osećaj otečenosti kapaka u jutarnjim časovima, opadanje kose, lako lomljive nokte, poremećaj menstrualnog ciklusa ili, ako su u pitanju muškarci, imaju probleme sa potencijom.

Dijagnoza se veoma lako postavlja na osnovu vrednosti hormona u serumu i prisustva antitela na ćelije štitaste žlezde.

Terapija je doživotna jer tableta L- tiroksina nadoknađuje ono što organizmu nedostaje, a to je hormon štitne žlezde koji je veoma značajan za funkcionisanje praktično svih ćelija u organizmu.

Posebnu formu zapaljenja štitaste žlezde predstavlja tzv. postpartalni tireoiditis, koji se javlja kod žena posle porođaja. Žlezda nije bolna, ali se javlja preznojavanje, ubrzan rad srca, malaksalost, hroničan umor. Ovaj tireoiditis se veoma često završava hipotireozom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.