U trendu

Ova čudesna biljka raste po kamenju, a neverovatno je lekovita – spas za srce

Ukoliko niste znali koliko je glog lekovit, sigurni smo da ćete se iznenaditi.

Iako je glog trnovit žbun, koji obično raste na kamenitim ogoljenim podlogama ili na zapostavljenim njivama, ima velika lekovita svojstva, kojih mnogi nisu svesni.

Listovi i sušeni cvetovi sadrže oligomerne procijanidine (oksiakantin), kardiotonične amine (trimetilamin), fitosterole, polifenole, tanine, polisaharide, triterpene, vitamin C i E i etarsko ulje.

Plodovi gloga sadrže kardiotonične amine, glukozide, oligomerne procijanidine, flavonoide, tanine, saponine, fosfornu kiselinu, mineralne soli kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fruktozu.

Glog je najpoznatiji po uticaju na srce. Tačnije, normalizuje srčani ritam, krvni pritisak, a pomaže i kod oporavka srčanog mišića. S obzirom na to da deluje umirujuće, preporučuje se kod nesanice i povećane razdražljivosti, pa čak i kod dece.

Ukoliko imate probleme sa mokraćnim kanalima, epileptičnim napadima, povišenom temperaturom ili kašljem, preporučuju se oblozi od gloga.

Takođe je veoma delotvoran kod ublažavanja simptoma menopauze, a zbog sposobnosti izbacivanja viška vode iz organizma, preporučuje se i kao dodatak pri mršavljenju.

Mnoga istraživanja su potvrdila da je glog sigurna i dobro podnošljiva biljka, ali se ipak ne preporučuje trudnicama i doiljama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar