U trendu

Ova ‘čudotvorna’ biljka ima neverovatna lekovita svojstva, a lako nam je dostupna

Bokvica je najbolji prijatelj kože. Ova niska, divlja trava raste u celom svetu i od davnina se upotrebljava u lečenju brojnih problema s kožom. Lekovita svojstva bokvice, kada su u pitanju ubodi insekata, rane i opekotine, spominju se još u zapisima iz benediktinskog samostana u Nemačkoj koji datiraju iz 12. veka. Indijanci su se takođe vekovima koristili listovima bokvice za tretiranje mnogih problema s kožom.

Bokvica dokazano ubrzava zaceljivanje rana na koži. Osim toga, seme jedne vrste bokvice – Psyllium – koristi se kao izvor biljnih vlakana u laksativima. Dovoljno je par zgnječenih listova staviti na zagnojeni nokat i već drugo jutro biće vidljiv rezultat.

Slično je i sa žuljevima koji se mogu tretirati kašom od usitnjenih listova bokvice. Koristi se i za bolesti želuca i creva, grčeva u cevima, raznih bakterija i parazita u crevima, ameba, katara creva, sluzi debelog creva, kolitisa, ulceroznog kolitisa, polipa creva, žgaravice, hemoroida (obloga kaše od listova), groznice, krvarenja zubnog mesa, kod krvi u mokraći, plućnih krvarenja, krvarenja materice.

Pomaže i kod zubobolje

Bokvica je efikasan i kod kožnih bolesti, različitih rana i povreda kože, raka na usnama, gnojnih i inficiranih rana, čireva, čireva na potkolenici, gnojnih i inficiranih čireva, za regeneraciju kožnog epitela, za lečenje ožiljaka, poderotina i opekotina, ugriza insekata… Čaj od ove biljke pomoći će i kod problema s peruti, a lekovita svojstva ove biljke pomoći će i kod bolesti jetre, žuči, ženskih bolesti (belog pranja, tegobe s matericom, kod sterilnosti žena), zubobolje, bubrega i bešike, infekcije mokraćnih kanala i bešike, očnih bolesti…, prenosi Večernji list.

Listove bokvice preporučeno je stavljati na bolna mesta od opekotina, infekcija, gnojnih infekcija, malignih čireva, ugriza i uboda životinja i insekta. Koren se koristi zajedno s maruljom kod ugriza otrovnih zmija, groznice, kožnih bolesti i različitih rana. Seme se uzima kao dobar antihelmetik za izbacivanje različitih parazita i nametnika u crevima, a budući da ima više od 30 posto sluzi, za lečenje upale ili infekcije sluzokože creva. Cvetovi i koren ove biljke koriste se za pripravu čaja kojim lečimo sifilis, škrofuloze, krvarenja, leukoreju, kolike, afte, dijareju, dizenteriju, plućna krvarenja…

Čaj od bokvice

1 čajnu kašičicu listova prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i tokom dana pijte 2-4 šoljice ovog čaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar