U trendu

Ova čudotvorna biljka je najbolji lek za kosti, a koristi se i kao melem

Gavez je jedna od biljaka oko koje je bilo mnogo rasprava, ali niko ne može da ospori njegovo delovanje.

U nekim zemljama je zabranjena za konzumaciju, ali dopuštena je za vanjsku upotrebu, odnosno kao melem, lek za rane i kosti, što i jeste njena najjača “strana”. Gavez sadrži alantoin, koji potpomaže stvaranje novih ćelija, pa se zato koristi i za: sve vrste povreda, ispucalost kože, posekotine, kada je nemoguće zaustaviti krvarenje. Kod lečenja kostobolje i gihta gavez se stavlja kao obloga na bolna mesta. Danas je moguće, putem interneta, ali i u mnogim drogerijama kupiti razne tinkture i masti od gaveza.

Ekstrakti listova gaveza blagotvorno deluju na bolne zglobove, umanjuju bol i posledice povreda. Koriste ga čak i ljudi, koji provode mnogo vremena za računarom i imaju bolove u leđima. Masti i tinkture gaveza pomažu i kod oporavka uganulih gležnjeva, smanjuju otoke i bol, pa su dobri i kod bolnih mišića i sportskih povreda.

Listovi gaveza sadrže alantonin, koji pomaže u bržoj regeneraciji kože, jer podržava rast novih ćelija. Zato su masti lista gaveza dobre kod problema s modricama, posekotinama i ranama. Gavez se pokazao i kao najdelotvorniji kod lečenja čukljeva, odnosno čvoruga u korenu palca (zglob palca postaje isturen). Uz to koriste ga i kod lečenja psorijaze, ekcema, dermatitisa, lišajeva, akni.

Gavez nemojte samostalno brati i koristiti i morate paziti na doziranje. Najbolje je kupovati proverene proizvode od gaveza. Naime, u listovima gaveza se nalaze i jedinjenja, koja su vrlo toksična za našu jetru. Zato su listovi gaveza sklonjeni sa mnogih tržišta 2001. Vanjska upotreba je dozvoljena, ali nije preporučljivo da se sami lečite. Proizvodi na tržištu mogu sadržavati od 5 do 20 odsto gaveza. Savetuje se da se tinkture i masti ne koristite duže od 10 dana uzastopno ili 4 do 6 sedmica godišnje. Takođe, dobro je znati da se svi preparati od gaveza ne smeju držati u gvozdenim ili limenim posudama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.