U trendu

Ova kombinacija simptoma prvi i najuočljiviji znak raka debelog creva

Rak debelog creva smatra se jednim od najčešćih karcinoma u svetu, a jedan je od vodećih uzroka pobola i smrti od zloćudnih bolesti i u Srbiji. Godišnje od njega u proseku oboli oko 4.500 stanovnika Srbije, podjednako i muškaraca i žena, a premine 3.000 pacijenata. Prema procenama Svetske organizacije za istraživanje raka, godišnje od njega oboli skoro 2 miliona osoba, a umre 0.95 miliona. U 2022. od raka debelog creva umrli su, između ostalih, Pele i Kirsti Ali.

Nedostatak simptoma u ranim fazama otežava prepoznavanje raka creva, poznatog kao i kolorektalni rak, a vreme je ključno u lečenju. Srećom, jedna kombinacija simptoma može pomoći da se stanje odmah uoči.

„Rektalno krvarenje često je prvi i najuočljiviji simptom raka creva. Veruje se da je kombinacija rektalnog krvarenja i promene u navici pražnjenja creva ili rektalno krvarenje u odsutnosti perianalnih simptoma uobičajeno u početku bolesti“, kaže za Express gastroenterološkinja dr Sara Mesli.

Prema doktorki, promene u navici pražnjenja creva uključuju proliv, zatvor, učestalost obavljanja velike nužde, kao i promene u konzistenciji stolice. Drugi simptomi raka creva mogu uključivati trajnu nelagodnost u stomaku (grčevi, gasovi ili bol), osećaj da creva nisu potpuno ispražnjenja, slabost ili umor i neobjašnjivi gubitak težine.

Hoće li pacijent razviti ove ili druge simptome, uveliko zavisi od toga gde se rak nalazi, odnosno da li je na početku debelog creva, u rektumu ili negdje između. Treba napomenuti da ovi znakovi ne ukazuju uvek na rak, ali trebali bi da posluže kao upozorenje koje signalizira potrebu za daljom procenom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar