U trendu

Ova krvna grupa ima najveći rizik od srčanog udara

Zdravlje srca je jedna od stvari koje morate da održavate jer su bolesti srca i prvi uzrok smrti na celom svetu. Prema rezultatima istraživanja, vaša krvna grupa igra pritom veliku ulogu.

Šta ako ste krvna grupa 0?

Studija koja je pratila 400.000 ljudi otkrila je da osobe koje imaju grupu A ili B imaju zajedno 8 odsto veće šanse da će doživeti infarkt nego osobe s krvnom grupom 0. Slična studija pokazala je da osobe koje nemaju krvnu grupu 0 imaju 9 odsto veće šanse da će imati bolesti kardiovaskularnog sistema ili infarkt.

Osobe s krvnom grupom B pripadaju ugroženoj grupi

Rezultati studije objavljeni ove godine kažu da osobe s krvnom grupom B imaju viši rizik od osoba s krvnom grupom A i O. Prema pisanju studije, krvna grupa B ima 15 odsto više šanse da će doživeti srčani infarkt od osoba s krvnom grupom 0.

Kada govorimo o infarktu, osobe koje imaju krvnu grupu A ipak su najugroženija grupa sa dodatnih 11 odsto šanse za razvoj infarkta. Prema pisanju stručnih portala, zastoj srca i infarkt su oblici bolesti srca, ali se zastoj obično razvija postepeno, dok infarkt nastupa odmah. Infarkt je takođe posledica zastoja srca.

Prema pisanju Evropskog udruženja za kardiologiju, povećane šanse za razvoj ovih stanja kod svih krvnih grupa osim 0 može biti zbog toga što su podložne razvoju krvnih ugrušaka. Naučnici su otkrili da je možda stvar u tome što su te krvne grupe nosioci proteina koji je povezan sa stvaranjem krvnih ugrušaka. To je potvrdila još jedna studija ove godine koja kaže da osobe s krvnom grupom A i B imaju 44 odsto veće šanse da će doživeti trombozu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.