U trendu

Ova lekovita biljka koja raste na svakom koraku čuva zdravlje: Rešava akne, žuljeve, kašalj, probavu i čireve

Bokvica je u narodu još poznata kao trputac ili konjska rebra. Postoji preko dvesta vrsta bokvice, ali mi se većinski susrećemo s onom čiji su listovi pljosnati i široki, cvet joj je mali i nanizan kao pletenica, piše B92.

Bokvica se deli na muške listove koji su uski i ženske koji su široki. Bokvicu možete pronaći na skoro svakoj travnatoj površini, po naseljima, dvorištima, livadama, šumama, pašnjacima i tako dalje. Međutim ono što mnogi ne znaju je koliko je bokvica zapravo zdrava.

Primena bokvice je vrlo široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, ali poznatija je kao mali lekoviti saveznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga lekovita svojstva. List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.

Protiv kašlja

Bokvica ili trputac je sjajan lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova lekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit.

Bokvica je odlična za tretiranje svih vrsta rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa, ugriza. Ako stavite list bokvice u cipele, izlečićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

Probava i čir na želucu

Ovim se sigurno liječi čir na želucu i na dvanaestercu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno ljekovita biljka. Mljevena se lakše probavlja i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

Sok od bokvice, sastojci za jednu osobu:

300g listova bokvice
kg livadskog meda

Potrebno vreme za pripremu ovog leka je oko 30 minuta. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samleti ih na mlinu za meso. Pomešati s livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.

Savet:

Potrebno je samleti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove. Dobije se oko 2 tegle od 680ml mešavine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar