U trendu

Ova magična biljka nema šta ne leči: Dostupna je svima, ali malo ko zna njena dejstva!

U doba farmakologije, lekari sve češće prepisuju lekove, a ljudi se sve više okreću ka prirodnim lekovima, te traže biljke i ulja koji im mogu rešiti neki zdravstveni problem.

Jedna od sjajnih biljaka je žalfija, koja je poznata po svom umirujućem delovanju, te pomaže u rešavanju nervoze, bolova i umora, a ispijanjem čaja od ove biljke poboljšaćete svoju koncentraciju i osećaćete se svežije. Međutim, to nije jedini prednost koju ova biljka ima. Ona je antibiotik širokog spektra, te može ublažiti bolove koje imate u grlu, ali i promuklost, upalu ždrela i unutrašnjih organa i gljivičnih infekcija.

Žalfija leči mnoge probleme, a sa njenim lekovitim svojstvima bili su upoznati još stari Rimljani, koji su ovu biljku koristili i za lečenje i održavanje zuba, ali i da poboljšaju pamćenje i produže svoj život. Zbog vrednosti koju su videli u ovoj biljci oni su napravili i izreku, koja je i danas u glavi svima koji vole čaj od žalfije:

Cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto? (Zašto da umre čovek, kome u vrtu raste žalfija? prim.prev.)

Ženama je ova biljka posebno bitna, a razlog za to je što pomaže u regulaciji temperature i toplotnih talasa u klimaksu, a devojkama može pomoći u regulaciji menstrualnog ciklusa, dok kod vaginalnih infekcija ispiranjem ovom biljkom možete rešiti gotovo sve probleme. Takođe, kada žena želi da prestane da doji, preporučuje se da pije čaj od žalfije jer će pomoći da se smanji lučenje mleka iz mlečnih žlezda.

Kako konzumirati žalfiju?

U koliko imate neki unutrašnji problem, poput bola u grlu ili stomaku, kašičicu čaja od žalfije prelite vrelom vodom i to popijte, a ako imate neki problem na koži, korisno je da žalfiju prelijete vodom i ostavite nekih pola sata, a zatim dobijenu tečnost namažete na bolno ili upaljeno mesto. Lekovito dejstvo žalfije osetićete odmah! Međutim, konzumacija žalfije mota biti ogrničena, s obzirom da preterana upotreba može dovesti do ne željenih efekata, poput mučnine ili vrtoglavice. Upotreba ove lekovite biljke ne preporučuje se trudnicama i doiljama, što je sasvim logično s obzirom na uticaj koji ima na lučenje mleka, ali ni ljudima koji pate od epilesije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.