Ova neizlečiva bolest pogađa i poznate

Bolest ne bira, pa i poznati i bogati i siromašni mogu da obole od raznih bolesti.

Američki stručnjak za građanska prava, političar i bivši predsednički kandidat Džesi Džekson nedavno je objavio da mu je dijagnostikovana Parkinsonova bolest.

Džekson sada ima 76 godina, a pre tri godine uočio je promene zdravstvenog stanja, dok mu je Parkinsonova bolest dijagnostikovana 2015. godine.

On je izjavio kako se neko vreme se odupirao simptomima bolesti i nije želeo da prekida posao da bi se obratio doktoru. Kako su se zdravstvene poteškoće intenzivirale, više nije mogao da ignoriše simptome, pa je prekinuo sa poslom i otišao na lekarska ispitivanja.

Nakon serije testova lekari dijagnostikovali Parkinsonovu bolest, koji je imao i njegov otac. On je shvatio da iako je teško prihvatiti bolest da to nije znak zaustavljanja života i svih aktivnosti već signal kako napraviti promene u životnom stilu i posvetiti se fizikalnoj terapiji u nadi da će se usporiti progresija bolesti.

Džekson je poznat kao saradnik revolucije Martina Lutera Kinga za vreme borbe za građanska prava šezdesetih godina prošlog veka. Bio je kandidat za predsednika kao demokrata 1984. i 1988. godine.

Predsednik Bil Klinton je 2000. godine dodelio je Džeksonu predsedničku medalju slobode.

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je degenerativni poremećaj koji uglavnom utiče na nervne ćelije u delu mozga koji kontroliše motornu funkciju i kretanje. Prvi simptomi su podrhtavanja prstiju i ruku da bi u krajnjoj fazi prešli u ukočenost ruku, nogu i vrata.

Prema nekim podacima, od Parkinsonove bolesti 2013. godine u Srbiji je bolovalo oko 25.000 ljudi, a u Evropi oko dva miliona ljudi. Iako ova bolest pogađa i mlađe osobe, kod njih se simptomi mnogo manje primećuju, dok su kod starijih osoba uočljivi.

Parkinsonova bolest dobila je naziv po poznatom lekaru iz Londona Džejmsu Parkinsonu, koji je prvi 1817. godine opisao simptome ove bolesti.

Uzrok nije poznat i do sada nije pronađen efikasan lek. Sama Parkinsonova bolest nije smrtonosna i može trajati dugo u blagom ili težem obliku. Samo trajanje i intenzitet zavise od oblika bolesti, tj. od osobe do osobe. Komplikacije od ove bolesti, ukoliko se na vreme ne leči i ne vodi računa o pogoršanjima, mogu biti ozbiljne.

Prema zvaničnim podacima, komplikacije od Parkinsonove bolesti četrnaesti su vodeći uzroka smrti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz lečenje, uključujući hirurške intervencije, lekove i fizikalnu terapiju, pacijenti su često u stanju da dobro upravljaju simptomima bolesti dugi niz godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.