U trendu

Ova tri suplementa mogu naštetiti vašem mozgu ako se uzimaju bespotrebno

Želeći da budu što zdraviji  mnogi ljudi se okreću suplementima kako bi popunili praznine u ishrani i poboljšali svoje opšte blagostanje.

Međutim, prema neuronaučniku Robertu Lavu, neki uobičajeni suplementi zapravo mogu biti štetni za vaš mozak ako se konzumiraju u velikim dozama.

Gvožđe

Gvožđe je esencijalni mineral, ali velike doze mogu imati štetne efekte na mozak. Visok nivo gvožđa može dovesti do gubitka pamćenja, kao i kognitivnog pada, a višak gvožđa zapravo povećava starenje.

Suplemente gvožđa treba uzimati samo ako test krvi potvrdi nedostatak. Osim ako niste imali krvni test koji pokazuje da vam nedostaje gvožđa, verovatno vam nije potreban dodatak.

Bakar

Bakar je još jedan mineral koji se obično nalazi u multivitaminima, ali višak bakra može biti štetan. Visok nivo bakra zapravo povećava slobodne radikale i to može izazvati oksidativni stres i oštećenje vašeg mozga.

Da bi se suprotstavili negativnim efektima bakra, potrebno je obezbediti adekvatan unos cinka, bilo kroz suplemente ili hranu bogatu cinkom. Cink se zapravo suprotstavlja slobodnim radikalima bakra i to pomaže u zaštiti vašeg mozga, prenosi Klix.ba.

Mangan

Mangan, iako je neophodan u malim količinama, može dovesti do teških neuroloških problema kada se konzumira u velikim dozama. Visok nivo mangana zapravo može dovesti do simptoma sličnih Parkinsonovoj bolesti, kao što je tremor. Prema smernicama Nacionalnog instituta za zdravlje, gornja granica mangana je 11 mg dnevno za zdrave odrasle osobe, pa se pobrinite da ostanete znatno ispod tog nivoa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.