Ova zarazna bolest opet vrtoglavo hara!

Zvanični podaci Američkog zdravstvenog centra (CDC) pokazuju porast broja obolelih od zaušaka od januara do aprila 2017. godine u obimu koji nije viđen poslednjih 20 godina.

Zauške se dobijaju i prenose bliskim kontaktom sa osobom koja je već inficirana ili kod koje su simptomi i period inkubacije u toku. Najpogodnija mesta za širenje zaušaka su vrtići i škole, gde ima dosta dece i tinejdžera koji cirkulišu na relativno malom prostoru. Slučajevi zaušaka najčešći su kod dece, a u ređim slučajevima kod odraslih osoba kod kojih zauške mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje.

U nekim zemljama postoji preporuka, a u nekima je obavezna vakcina (MMR) koja se prima dva puta, prvo kao beba od 12 do 15 meseci života, a druga vakcina – od četvrte do šeste godine. Vakcina je neka vrsta zaštite od zaušaka ili bolje rečeno služi za umanjenje mogućih komplikacija. Treba znati i da se efekat vakcine umanjuje tokom vremena.

Većina slučajeva zaušaka je blažeg oblika. Ozbiljni slučajevi mogu dovesti do komplikacija, naročito kod odraslih, u vidu meningitisa ili upale testisa kod muškaraca, što može dovesti do neplodnosti. Pre pronalaska vakcine, zauške su bile jedan od najčešćih uzroka gubitka sluha i meningitisa još u detinjstvu.

Poseban tretman za zauške ne postoji, osim preporuke za unos dosta tečnosti i dosta odmora. U slučaju natečenih obraza preporučuje se provera lekara. Zauške se najčešće prenose preko pljuvačke pa se zato savetuje da se u okruženju gde ima slučajeva ili epidemije zaušaka izbegava deljenje pribora za jelo, čaša, karmina, cigareta, kao i fizički kontakt u vidu ljubljenja.

Trenutno, zvanične zdravstvene institucije u Americi razmatraju mogućnost još jedne dodatne doze vakcine u slučajevima pojave epidemije. Da li će to uticati na manji broj slučajeva zaušaka pre svega kod odraslih osoba kao i manji rizik od komplikacija – ostaje da se vidi.

Napomena

Opet se pokazalo da izbegavanje vakcine (MMR) može za nekoliko godina napraviti problem u mnogim zemljama. Nevakcinisana deca lakše dobijaju infekcije, a komplikacije su češće, možda je najgore što prenose nifekcije na drugu decu.

Upozorenje svima koji izbegaaju da vakcinišu svoju decu da se raspitaju kod stručnjaka (a ne kod stručnjaka nemedicnske struke) i vakcinišu svoju decu.

Podsećamo da je zbog smanjenog broja vakcinisane dece (po želji roditelja) porastao broj obolelih i u Nemačkoj, a u Rumuniji to poprima razmeru epidemije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.