U trendu

Ovaj jednostavan test mogao bi da vas upozori na rak pluća

Test kuckanja prstima (Schamroth window test) radi se tako da spojite dva prsa, jedan prema drugome. Kada ih spojite, između dve pločice nokta trebalo bio da se nalazi slobodan prostor. Ako tog prostora nema, a vaši prsti imaju blagi oblik kupole, to može biti znak vrlo ozbiljnih bolesti kao što je tuberkuloza ili rak pluća, navodi Ema Norton iz Bupe – internacionalne zdravstvene kompanije, za Huffington Post.

Stanje kada čovek prilikom izvođenja testa nema slobodan prostor između dva prsta Norton naziva „nail clubbing“ ili clubbing noktiju. Clubbing je zapravo skraćenicu za:

C – ciroza, Kronovu bolest

L – apsces pluća (Lung abscess)

U – ulcerozni kolitis

B –  brahijalna arterio-venska fistula

B – bronhiektazija

I – infektivni endokarditis

N – neoplazija

G – Gravesova bolest

„Većina ljudi koji imaju karcinom pluća ni ne znaju za navedeni test“, kaže Norton i dodaje: „ali upravo vas on može upozoriti na mogućnost raka pluća. Test koriste medicinski stručnjaci kao delimičnu metodu potvrđivanja stanja, ali ga možete napraviti i sami, traje samo nekoliko sekundi.“

Naučnici sa Univerziteta u Lidsu nedavno su otkrili zašto dolazi do naticanja prstiju kod bolesnika koji imaju rak pluća. Naime, bolesti pluća kao što su tumori i rak uzrokuju deset puta veću proizvodnju materije PGE2, koja pomaže u smirivanju upala u plućima, nego što je telo potrebna. Ona se zatim skuplja u vrhovima prstiju i uzrokuje njihovo naticanje.

##awareness#2 weeks ago i posted this pic on my wall asking if anyone had seen nails like this. A few google post later…

Posted by JeanJeannie Williams Taylor on Tuesday, August 7, 2018

Naticanje prstiju događa se u tri faze. U prvoj nokti postaju mekši, u drugoj fazi dolazi do zakrivljenja noktiju dok treća faza podrazumeva zadebljanje vrhova prstiju.

Jednostavnim trikom kuckanja prstiju možete kod kuće proveriti stanje pluća.

Pazite i na druge znakove raka pluća

Važno je da budete oprezni i obratite pažnju i na druge znakove raka pluća jer ne mogu svi bolesnici raka pluća uraditi pomenuti test, prenosi Miss7.

Neki od ostalih simptoma još su i :

  • kašalj koji ne prestaje dva ili tri nedelje
  • infekcije grudnog koša koje se stalno vraćaju
  • iskašljavanje krvi
  • trajni umor ili nedostatak energije
  • teško disanje
  • bolovi prilikom disanja ili kašljanja
  • gubitak apetita
  • neobjašnjivo mršavljenje
  • poteškoće s gutanjem
  • trajni bol u grudima ili ramenima

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)