U trendu

Ovaj jednostavan test od 20 sekundi otkriva bolest od koje umire ogroman broj Srba (video)

Moždani udar je u Srbiji prvi među uzročnicima smrti kod žena, a drugi kod muškaraca.

Odmah iza Bugarske i Rusije, kod nas je najveća stopa obolelih u Evropi. Svakih 15 minuta neko doživi moždani udar, a svakih 45 minuta neko umre od njegovih posledica.

Da bi na vreme sprečili ovo fatalno stanje, naučnici su osmislili veoma jednostavan test koji će vam pomoći da otkrijete da li ste u riziku od dobijanja moždanog udara. Sve što je potrebno jeste da ustanete i stojite na jednoj nozi.

Šta to pokazuje? Zapravo ovaj test je najbolji pokazatelj kako nam „radi“ mozak. Svaka zdrava osoba bi trebalo bez poteškoća da stoji  20-ak sekundi na jednoj nozi a da ne izgubi ravnotežu. Međutim, ako vam to ne polazi za rukom, a niste povređeni ili imate neki problem fizičke vrste, savet je da se odmah javite lekaru.

Pogledajte šta tačno treba da uradite:

Ovaj test koji su odobrili i naučnici i lekari je nastao kao posledica eksperimenta u kojem je učestvovalo 1.300 ljudi prosečne starosti od 37 godina. Od njih je zatraženo da 20 sekundi stoje na jednoj nozi i održavaju ravnotežu. Ispostavilo se da je kod čak kod 30 odsto ispitanika koji su imali poteškoća sa balansiranjem otkriven neki vid moždanog problema, kao što su zadebljali krvni sudovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar