U trendu

Ovaj mineral NEOPHODAN je za dobro zdravlje

Mineral magnezijum je veoma važan za održavanje dobrog zdravlja ljudskog organizma – potreban je srcu, nervima i mišićima.

Učestvuje u aktiviranju preko 300 enzima, koji omogućavaju normalno odvijanje metaboličkih procesa u organizmu. Kako naš organizam nije u mogućnosti da sam proizvodi magnezijum, neophodno je njegovo redovno unošenje kroz ishranu ili suplementaciju. Dnevne potrebe za unosom magnezijuma kod odraslih i dece iznad 12 godina su od 300 do 400 mg (preporuka Nemačkog udruženja za ishranu).

Dobrobiti magnezijuma

Umiruje nervni sistem, poboljšava san i smanjuje teskobu

Magnezijum reguliše određene hormone u vašem organizmu koji imaju umirujući učinak na mozak, pridonose relaksaciji i opuštanju.

Upravo iz tog razloga manjak magnezijuma dovodi do slabijeg kvaliteta sna, pa čak i do nesanice.

Ovaj mineral važan je za funkciju neurotransmitera koji se naziva GABA, a koji je zaslužan za lučenje serotonina, hormona sreće.

Podiže nivo energije

Magnezijum je važan i za aktivaciju adenozin trifosfata ili ATP-a.

Reč je o glavnom skladištu energije unutar vaših stanica. Stoga, ako vam nedostaje ovog minerala, stalno ćete osećati umor.

Manjak magnezijuma takođe znači da se i brže umarate tokom fizičkih aktivnosti, potrebno vam je više kiseonika i imate veći broj otkucaja srca.

Poboljšava probavu

Magnezijum neutrališe želudačnu kiselinu te podstiče kretanje stolice kroz creva, stoga je za one koji pate od zatvora jako važno da uzimaju ovaj mineral.

Magnezijum takođe opušta mišiće u celom probavnom traktu, kao i stenke creva, što je dobar podsticaj pražnjenju.

Napomena: ako uzimate dodatke  u prehrani s magnezijumom, vaša bi probava trebala biti uravnotežena i normalna, ali ako primetite da magnezijum ima učinak pravog laksativa te da često obavljate nuždu ili imate dijareju, to je znak da uzimate prevelike doze ovog minerala.

Uravnotežuje nivoe natrijuma, kalijuma i kalcijuma u organizmu

Manjak magnezijuma u organizmu negativno se odražava i na nivoe drugih minerala, poput kalijuma, kalcijuma i natrijuma. On, naime, pomaže transportu jona kalcijuma i kalijuma kroz stanične membrane.

U kombinaciji s kalcijumom magnezijum igra važnu ulogu u oblikovanju kosti te u sintezi DNK i RNK.

Takođe, u slučaju nedostatka magnezijuma, kalcijum se nepotrebno taloži u mekim tkivima u vašem organizmu.

Magnezijum je izuzetno važan i za normalne kontrakcije mišića i za sam srčani ritam, kao i za provođenje nervnih impulsa.

Smanjuje grčeve, bolove i napetost u mišićima

Ako nemate u organizmu dovoljno magnezijuma, mogli biste da osećate grčeve u mišićima.

Magnezijum je neophodan i za opuštanje i za kontrakciju mišića, kao i za normalno kretanje.

Ovaj mineral uravnotežuje nivoe kalcijuma, što je jako važno za normalno funkcioniranje svih mišića, pa tako i onog srčanog.

Ublažava migrenu i sprečava depresiju

Budući da magnezijum pridonosi cirkulaciji krvi, sprečava sužavanje krvnih žila koje inače dovode do povišenjog krvnog pritisla te otpušta hormone za ublažavanje bolova, uzimanje ovog minerala može sprečiti ili barem ublažiti pojavu migrene.

Istraživanja su pokazala da su simptomi migrene oslabljeni kod onih ispitanika koji su uzimali dodatke u prehrani s magnezijumom.

Studije su pokazale da kod akutne migrene jako dobro pomaže intravenska primena rastvora magnezijum sulfata.

Budući da magnezijum podstiče proizvodnju hormona serotonina, on uvelike pomaže i kod depresije. Neki stručnjaci smatraju da jako nizak nivo magnezijuma u hrani jedan je od važnih faktora koji pridonose sve većoj učestalosti depresije i drugih mentalnih oboljenja.

Takođe, ako u organizmu nedostaje ovog minerala, on je podložniji različitim alergijama.

Čuva zdravlje srca i krvnih žila

Neki magnezijum nazivaju „mineralom sa srcem“ – ne bez razloga. On, naime veoma pomaže zdravlju ovog organa.

Osobe koje unose dostatne količine ovog minerala imaju puno manji rizik od srčanih oboljenja.

Sprečava kontrakcije i sužavanje krvnih žila koje dovode do povišenog krvnog pritiska.

Magnezijum je ključan i u sprečavanju srčanog udara jer su neki slučajevi srčanog udara uzrokovani upravo grčenjem horonarnih žila, zbog čega srce na koncu ostaje bez kiseonika.

Pridonosi zdravlju kostiju i zuba

Manjak magnezijuma zapravo i nije lako ustanoviti, a za to postoji opravdan razlog. Čak 57% tog minerala nalazi se – u vašim kostima.

Magnezijum je jako važan za metabolizam kalcijuma te za pretvaranje vitamina D u aktivan oblik u telu. Dakle, on je neizostavna karika u izgradnji čvrstih kostiju.

I ne samo to. Ako ste mislili da je kalcijum najvažniji za vaše zube, to nije tačno. Naime, brojna su istraživanja pokazala da je za zube (kao i za kosti) najvažniji – magnezijum. Samo zahvaljujući njemu vaša zubna gleđ može biti čvrsta i zdrava.

Ima snažan detoks učinak na organizam

Dr Karolajn Din, koja je napisala slavnu knjigu „Magnezijumsko čudo“, naglašava koliko je magnezijum važan u zaštiti mozga od uticaja teških metala kojima smo izloženi poput aluminijuma, olova, žive…

Nedostaje li vašem organizmu magnezijum, preti vam i veći rizik od teških oboljenja poput Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Takođe, glutation, prirodni antioksidans koji eliminira olovo, živu i arsen iz vašeg organizma, za svoju sintezu treba upravo – magnezijum.

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Procenjuje se da gotovo 50 posto dijabetičara ima nizak nivo magnezijuma u krvi. Istraživanja su pokazala da osobama koje imaju manjak ovog minerala preti veći rizik od dijabetesa tipa 2.

Studija je takođe pokazala da se kod dijabetičara koji su svakodnevno uzimali visoke doze magnezijuma znatno popravilo stanje vezano uz nivo šećera u krvi, kao i hemoglobina A1c, koji je ključan za merenje glukoze u krvi.

Hrana bogata magnezijumom

Bogat izvor magnezijuma su orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće.

U namirnice bogate magnezijumom spadaju i: spanać, blitva, grašak, brokoli, kelj, (crni) pasulj, soja u zrnu, sočivo, bademi, lešnik, orasi, kikiriki, golica, avokado, banane, jagode, kupine, meso, kakao, jogurt, kefir, smokve, crna čokolada, smeđi pirinač i zob.

Hrana bogata magnezijumom treba da bude svakodnevno zastupljena na vašem jelovniku, uz redovnu hidrataciju vodom koja sadrži optimalnu koncentraciju minerala.

Rezultati sprovedenih istraživanja ukazuju da osobe koje redovno konzumiraju namirnice bogate magnezijomom ređe oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma debelog creva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar