U trendu

Ovaj modni trend može vas odvesti „pod nož“

Stručnjaci upozoravaju na to da tetoviranje nosi ne tako male rizike. U Americi je u poslednjih desetak godina registrovan veći broj zdravstvenih problema posle tetoviranja, kao što su infekcije mastilom za tetoviranje ili alergijske reakcije na tetovažu.

Uzroci zdravstvenih problema posle tetoviranja mogu biti neobučenost ili neiskustvo osoba koje vrše tetoviranje ili loš kvalitet mastila za tetoviranje.

I prilikom pravilno urađene tetovaže kvalitetnim mastiloma može doći do alergijske reakcije na mastilo.

Tokom tetoviranja mogu se dobiti ozbiljne infekcije od nehigijene tokom tretmana ili od opreme koja nije sterilna, ali i od mastila koja je kontaminirano bakterijama ili plesni.

Mastilo

Korišćenje nesterilne vode za razblažavanje pigmenata za tetoviranje najčešći je krivac za infekcije tokom tetoviranja. Postoje i drugi uzroci koji mogu dovesti do infekcije. Mastilo može bitikontaminirano čak iako je zapečaćeno, a na etiketi piše da je sterilno.

Istraživanja pokazuju da mali broj mastila koja se koriste za tetoviranje ima sertifikate o zdravstvenoj bezbednosti.

Alarmantno je da pojedini pigmenti sadrže boje za kompjuterske štampače ili auto-boje koje nisu dozvoljene za korišćenje pri tetoviranju.

Reakcije posle tetoviranja

Posle tretmana mogu se javiti neke zdravstvene kompikacije:

Može se javiti osip, crvenilo ili plikovi u oblasti tetovaže, a kod pojedinih osoba može doći i do povišene telesne temperature.

Agresivnije infekcije mogu izazvati visoku temperaturu, groznicu, jezu i pojačano znojenje. Infekcije mogu zahtevati različite tretmane: antibiotsku terapiju, hospitalizaciju, pa čak i operaciju.

Osip može biti alergijska reakcija na trajne boje koje se koriste za tetoviranje.

Ostali problemi mogu se pojaviti kasnije nakon tetoviranje: plikovi, otoci, crvenilo, svrab ili pečenje na mestu tetovaže.

Saveti

Imajte na umu da je uklanjanje, čak i dobre i kvalitetno urađene tetovaže veoma teško, a da potpuno uklanjanje bez ožiljaka možda neće biti moguće.

Ako se odlučite za tetovažu, proverite da li salon i umetnik imaju zvanična odobrenja u skladu sa državnim i lokalnim zakonima.

Izbegavajte mastila i komplete za tetoviranje: improvizovane proizvodnje, nepoznatog porekla ili sa crnog tržišta jer su obično povezani sa infekcijama i alergijskim reakcijama.

I prilikom najmanjih problema posle tetoviranja treba se obratiti lekaru kako bi se izbegle veće komplikacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.