U trendu

Ovaj napitak trebalo bi da pijete svaki dan – idealan je za zdravlje

Iako je uvek bolje pojesti celu voćku, nego popiti sok, postoji jedan sok za koji naučnici kažu da sadrži sastojke koji i te kako blagotvorno deluju na vaše zdravlje.

Radi se o soku od višnje, a ovo je pet njegovih benefita na zdravlje:

Štiti srce

Banane, lisnato povrće, pasulj i orašasti plodovi bogati su izvori kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Na tu listu možete dodati i sok od višanja. Istraživanja pokazuju da višnje mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara zahvaljujući obilju hranjivih materija poput polifenola i kalijuma.

Poboljšaće sportsku izdržljivost

Meta-analiza 10 studija u Journal of the American College of Nutrition pokazala je da su sportisti koji su pili sok od višnje (ili uzimali ekstrakt višnje u prahu) 7 dana do 1,5 sati pre plivačkih trka, vožnje biciklom visokog intenziteta i maratona i polumaratona poboljšali svoju izdržljivost. Istraživači rezultat pripisuju visokoj koncentraciji antocijana u soku, snažnih antioksidansa koji smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi u mišićima.

Prethodne studije su takođe pokazale da višnje smanjuju gubitak snage i poboljšavaju oporavak mišića nakon intenzivne vežbe.

Pomoći će vam da zaspite

Ako patite od nesanice, gutljaj kiselkastog koncentrata soka od višanja može vam pomoći da zaspite. Nekoliko studija, koje su uključivale starije osobe koje imaju poteškoća s nesanicom, pokazalo je potencijalnu korist višanja kao prirodnog pomagala za spavanje. Jedna od bogatih fitokemikalija koje se nalaze u kiselkastom soku od višanja je melatonin, hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja.

Nasumično kontrolisano ispitivanje objavljeno u European Journal of Nutrition uključivalo je dve grupe dobrovoljaca, jednoj je davan koncentrat soka od višanja, a drugoj placebo napitak. Nakon sedam dana ovog režima, istraživači su pregledali upitnike za spavanje učesnika i analizirali njihove uzorke urina, i otkrili su da su ljudi s više melatonina u mokraći imali poboljšan kvalitet i trajanje sna.

Štiti vas od gihta

Protivupalne prednosti soka od višanja ili konzumiranje višanja mogu biti od pomoći osobama koje pate od ponavljajućih napada posebno, bolnog oblika artritisa zvanog giht, koji je karakterišu otečeni zglobovi, najčešće u zglobu nožnog prsta. Giht nastaje kada se previše mokraćne kiseline u telu kristalizuje i taloži u zglobovima, uzrokujući upalu i bol.

Nekoliko studija je pokazalo da sok od višanja, višnje ili ekstrakt višnje mogu biti od pomoći u sprečavanju tih napada. Jedno veliko istraživanje na 633 obolelih od gihta otkrilo je da je konzumiranje višanja ili uzimanje ekstrakta višnje tokom dva dana povezano s 35 posto ili više smanjenja rizika od napadaja gihta u poređenju s onim kada se višnje nisu konzumirale.

Smanjiće bol od artritisa

Istraživači su 66 odraslih osoba koje pate od artritisa kolena dali da piju sok od višanja ili placebo napitak svaki dan tokom četiri meseca, a zatim su procenili njihov bol, ukočenost i biomarkere hrskavice u plazmi. Studija objavljena u Current Developments in Nutrition pokazala je da svakodnevna konzumacija soka od višanja značajno poboljšava sve te simptome artritisa, kao i samoprocenu kvaliteta života učesnika. Druge studije su pokazale da je ispijanje soka od višanja tokom šest nedelja rezultiralo značajnim smanjenjem C-reaktivnog proteina (CRP), markera upale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar