U trendu

Ovaj otrov pijemo svaki dan, a uništava naše kosti

Neverovatno je koliko teško iskorenjujemo navike, čak i kad znamo da su loše

Starije žene koje piju više gaziranih pića mogu imati veće izglede za prelom kuka od vršnjakinja koje piju malo ili nimalo gaziranih pića, pokazuje novo istraživanje.

Naučnici su proučili podatke o konzumaciji gaziranih pića, zdravlju kostiju i prelomima kod više od 70.000 žena prosečno starih 69 godina. Polovina žena praćena je najmanje 12 godina. U posmatranom razdoblju zabeleženo je 2.578 preloma kukova.

Kad su naučnici proučili konzumaciju gaziranih pića, utvrdili su da su žene koje su pile prosečno više od 7 dcl gaziranih pića dnevno imale 26 odsto veću verovatnost za prelom kuka u odnosu na žene koje nikad nisu pile gazirana pića.

A žene koje su pile više od 7 dcl dnevno beskofeinskih gaziranih pića imale su 32 odsto veće izglede za prelom kuka.

– Na bazi naših rezultata niska ili umerena konzumacija gaziranih pića ne bi povećala rizik preloma kod žena u menopauzi”, kaže dr Pedro Kremer, rukovodilac studije i naučnik na Univerzitetu Kalifornija San Dijego i na državnom univerzitetu San Dijego.

– Ali, nakon određene količine koja odgovara dvema konzervama (0,7 l) dnevno rizik bi bio znatno veći”, kaže Kremer.

Tokom menopauze i kasnije telo usporava proizvodnju novog koštanog tkiva i žena je suočena s povećanim rizikom osteoporoze. Kad kosti postanu šuplje i krhke, žena ima veći rizik za prelome.

Ranija istraživanja povezala su gazirana pića s manjom gustinom kostiju, naveli su naučnici u časopisu „Menopause“. Ali rezultati nisu bili neupitni i ranija istraživanja nisu ponudila jasnu sliku o tome jesu li gazirana pića poseban problem.

U ovoj studiji naučnici nisu pronašli vezu između manjih količina gaziranih pića i rizika od frakture. Povećani rizik jedino je postojao kad je žena pila više od 7 dcl gaziranih pića dnevno.

Rizik je potvrđen i nakon što su naučnici uzeli u obzir druge faktore koji mogu uticati na zdravlje kostiju i rizik fraktura poput lekova za osteoporozu, dijabetes, unos kofeina, prihode, nivo fizičkih aktivnosti i porodičnu istoriju preloma kukova, piše N1.

Jedno ograničenje studije bilo je da naučnici nisu imali podatke o konzumaciji gaziranih pića u čitavom posmatranom razdoblju, pa je moguće da je to moglo da utiče na rizik fraktura. Takođe nisu mogli da prouče postoje li razlike u riziku fraktura kod zaslađenih gaziranih pića u odnosu na ona s veštačkim zaslađivačima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.