U trendu

Ovaj začin čini čuda za vaš organizam, a u kuhinji ga imaju baš svi

Jedna kašičica crnog bibera sadrži oko 24 kalorije, dva grama ugljenih hidrata, jedan gram dijetetskih vlakana, 20 miligrama natrijuma, 31 gram kalijuma, četiri miligrama magnezijuma i 10 miligrama kalcijuma, prenosi B92.

Sadrži značajno jedinjenje

Crni biber sadrži važno jedinjenje koje se zove piperin. Prema studiji iz 2023. objavljenoj u časopisu „Aging and Disease“, ovaj prirodni alkaloid daje crnom biberu karakterističan ukus i igra važnu ulogu u zdravlju.

Kada se kombinuje sa hranom bogatom antioksidansima, kao što su voće i povrće, crni biber može efikasno pomoći u povećanju apsorpcije ovih korisnih jedinjenja.

Studija iz 2019. pokazala je da piperin može povećati bioraspoloživost antioksidanata, čineći vaše obroke ukusnijim i nutritivno bogatijim.

Nutricionista Kelsi Kunik iz Graciousli Nourished je primetila da piperin pomaže u apsorpciji antioksidanata kao što su beta karoten i kurkumin.

Prednosti piperina se ne zaustavljaju samo na povećanju apsorpcije hranljivih materija.

Takođe može igrati ključnu ulogu u smanjenju upale u telu. Hronična upala je povezana sa različitim zdravstvenim problemima kao što su artritis i bolesti srca.

Istraživanja sugerišu da protivupalna svojstva piperina mogu pomoći u smanjenju upalnih stanja, iako je potrebno više istraživanja da bi se u potpunosti razumele njegove potencijalne prednosti.

Doprinosi vitalnosti

Uključivanje crnog bibera u vašu ishranu može pomoći vašem mozgu da bolje funkcioniše.

Prema Studiji o starenju i bolestima, piperin koji se nalazi u crnom biberu može poboljšati vaše kognitivno zdravlje i vitalnost smanjenjem rizika od neurodegenerativnih bolesti.

Uključivanje crnog bibera u vašu ishranu je odličan izbor za vaše opšte zdravlje. Možete ga dodati u salate, supe i variva, a možete ga kombinovati i sa drugim začinima.

Svakodnevno konzumiranje crnog bibera u umerenim količinama takođe može dodati ukus vašim obrocima bez štetnih efekata. Međutim, prevelike količine crnog bibera mogu iritirati sluznicu želuca ili izazvati probavne smetnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar